Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

25.2.2021

Ortoptikou se nazývá obor oftalmologie, který se věnuje poruchám zrakových funkcí – strabismem (šilhání), amplyopií (tupozrakost) nebo diplopií (dvojité vidění). Pacienti se dlouhodobě léčí ve specializovaných ortoptických pracovištích. 

Název vychází z řeckého “ortho optos” a doslovně znamená “rovné oči”. Jedná se o druh rehabilitace, která využívá různá pleopticko-ortoptická cvičení ke zlepšení zrakových funkcí. Pacienty bývají zejména děti v předškolním věku, u kterých lze dosáhnout výrazného zlepšení. Na podezření zrakové vady by měl upozornit pediatr během preventivních prohlídek. Především u dětí, kde existuje rodinný předpoklad k oční vadě, jsou důležitá pravidelná vyšetření očí. Ortoptické cvičebny ovšem nenavštěvují výhradně malí pacienti. U starších věkových skupin se často jedná o léčbu v důsledku úrazu, operace nebo po obrně.

ZÁSADNÍ JE SPOLUPRÁCE

Léčba má dlouhodobý charakter, často trvá i několik let. Pacienti dochází na rehabilitaci pravidelně, většinou jedenkrát týdně. To ale k zajištění dobrého výsledku nestačí. Nutná je důslednost domácího cvičení a používání rehabilitačních pomůcek jako okluzorů nebo speciální brýlové korekce.

JAK PROBÍHÁ ORTOPTICKÉ CVIČENÍ

Ortoptika využívá řadu pomůcek a přístrojů. V počátku se využívají tzv. okluzory, kdy se zdravé oko zalepí. To nutí oko, které je méně aktivní, se více zapojovat. Během rehabilitace pacient provádí různé činnosti trénující zrak – obkreslování, vystřihování nebo třeba vyšívání. Trénuje také spolupráci oko-ruka. Pomáhají i moderní technologie – různé počítačové programy či obrázky na dotykových obrazovkách trénující vidění.

Ortoptikou se zabývají pracoviště Gemini v Českých BudějovicíchNovém Jičíně

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky