Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

3.2.2022

Ostré vidění je pro bezpečnost při lyžování zásadní. Podle statistik záchranářů přibývá na svazích těžších úrazů. Lyžaři by proto měli kromě obezřetnosti a správného vybavení dbát také na vhodné zkorigování dioptrické vady. 

Lyžaři s dioptrickou vadou by měli mít na paměti, že správná korekce dioptrií výrazně snižuje riziko úrazu. Souvisí s tím jak odhadování vzdáleností, tak i rozpoznávání detailů jako jsou nerovnosti na svahu či jiné překážky. Lyžaři většinou používají ochranné brýle či integrované plexisklo. Ty jednak chrání zrak před UV zářením, ale speciální zbarvení dokáže například zvýšit ostrost vidění při nepříznivých podmínkách, jako je mlha. 

Pokud lyžaři potřebují korigovat zrak, využívají nejčastěji kontaktní čočky. Ne však každému aplikace čoček vyhovuje. Mnozí sportovci se proto rozhodují podstoupit laserovou operaci očí nebo ve středním a vyšším věku výměnu očních čoček. Tyto zákroky jsou šetrné a dlouhodobě či trvale příznivě ovlivňují kvalitu zraku. Aktivně sportující lidé, kteří operaci očí podstoupili, si život s novým viděním bez brýlí či čoček pochvalují. 

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky