Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

13.11.2020

Mezinárodní den nevidomých náleží na 13. listopad. Vznikl jako pocta narození prvního učitele a vychovatele nevidomých dětí, zakladatele první školy pro výchovu a vzdělávání nevidomých v Paříži. Byl jím francouzský pedagog Valentin Haüy, který se narodil v roce 1745.

Moudro “strážit jako oko v hlavě” vystihuje, jak důležitým vjemem lidský zrak je. Zrakem přijímáme až 80% všech informací. Prostřednictvím vidění také vnímáme různé podněty, které zdravého člověka činí šťastným. Život nevidomých je v mnoha ohledech složitější. Proto je důležité si uvědomovat a respektovat potřeby lidí se zrakovým postižením a snažit se jim ulehčit nesnadnou situaci. 

Na oční klinice Gemini pomáháme vidět lépe tisícům pacientům ročně. Několika desítkám se dokonce podařilo vrátit vidění po letech slepoty. Nadějí pro slepé pacienty je unikátní operace. V roce 2004 primář Pavel Stodůlka jako jeden z prvních očních chirurgů na světě provedl transplantaci rohovky metodu DMEK. Oční medicína se vyvíjí velmi rychle, a tak již v roce 2008 mohl MUDr. Stodůlka implantovat umělou rohovku bostonského typu první pacientce v ČR. Paní Charvátová se tak na svět podívala po dlouhých 16 letech, kdy oslepla po těžkém zánětu spojivek. Díky této metodě, kdy je transplantována umělá rohovka, se na očních klinikách Gemini podařilo vrátit zrak téměř 30 pacientům

Metoda dokáže pomoci například po úrazech jako poleptání či popálení oka. Její uplatnění u konkrétního pacienta je však individuální, protože má své limity. Podmínkou je zdravý zrakový nerv. Proto ji není možné provést u lidí, kteří jsou slepí od narození, nebo oslepli v důsledku zeleného zákalu či cukrovky.

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky