Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

11.2.2022

Laserové operace očí jsou maximálně šetrné a bezpečné. Ročně jich na klinikách Gemini provedeme tisíce. Zákrok však není vhodný pro každého. Důležitými kritérii jsou věk a parametry oka samotného. Pokud laserová korekce pro pacienta není vhodným řešení, existují jiné možnosti, jak se lze dioptrií zbavit.

Zákrok dokáže odstranit krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus či kombinované vady. Je bezbolestný, v porovnání s jinými operacemi má rychlou rekonvalescenci a provádí se pouze v lokální anestezii za pomocí znecitlivujících kapek. Před samotným zákrokem pacient podstoupí podrobné vyšetření zraku. To zahrnuje například měření parametrů rohovky, tlak v očích, vyšetření sítnice, ale také kvality slzného filmu. Až u jedné třetiny pacientů vyšetření odhalí, že pro laserovou operaci očí nejsou vhodní. Nejčastějšími důvody jsou:

VĚK

Vhodným kandidátem je pacient ve věku 18 až 45 let. V pozdějším věku oko přirozeně ztrácí schopnost zaostřovat, což se projevuje potřebou brýlí na čtení. V takovém případě již nelze použít laserovou metodu a lékař nabídne možné alternativy, jak se brýlí či čoček zbavit například pomocí implantace mikročočky nebo umělé čočky. Tyto zákroky jsou rovněž bezbolestné, bezpečné a provádí se v lokálním znecitlivění.

STAV ROHOVKY

Tloušťka rohovky je dána především geneticky. Laserová operace očí je založena na  odstranění části rohovky tak, aby bylo docíleno nulových dioptrií. Na prvním místě je vždy bezpečí pacientů. Pokud je tedy rohovka příliš tenká, doporučí lékař některou z nitroočních operací. Tyto zákroky lze provést v jakémkoli věku. Existují však i jiné nálezy na rohovce jako strmost, rohovkové mapy a další, kvůli kterým není možné laserovou korekci provést.

SYNDROM SUCHÉHO OKA

Suché oko se stalo civilizačním onemocněním 21. století. Nejčastěji se s ním potýkají lidé pracující dlouhé hodiny na počítači. Nejčastěji jej způsobuje strnulý pohled na jednu vzdálenost. Má za následek pocit pálení, řezání či pocit cizího tělíska v oku. Potíže se řeší pomocí kapek, tzv. umělých slz. V případě nedostatečné kvality slzného filmu jej musí pacient nejprve přeléčit a až poté podstoupit laserovou korekci dioptrií.

Klinika Gemini nabízí výběr z několika variant laserové operace. U některých je v ceně také doživotní záruka, která zahrnuje případnou dokorekci dioptrií zdarma, je-li jí potřeba.

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky