Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

16.8.2023

Životní cesta jednašedesátileté Olgy, byla téměř čtyři dekády poznamenána částečnou slepotou. Olze bylo doporučeno obrátit se na českou oční kliniku, díky které mohla po složité operaci konečně znovu spatřit svět. Bezprostředně po zákroku dokonce četla bez brýlí.

Osudovým okamžikem se stala nešťastná nehoda, kdy jí oči poleptalo vápno. 

Zrak na jednom oku ztratila úplně, na druhé od té doby téměř neviděla. Před dvěma lety pak přestala vidět zcela. Olga již nějakou dobu žije ve Švédsku, a přestože byla v péči vynikajících švédských lékařů, nebyli schopni jí pomoci. Její nadějí se stala česká oční klinika Gemini a světoznámý oční chirurg Pavel Stodůlka.

Olga proto vyrazila do České republiky, konkrétně na zlínské oční kliniky Gemini, kde podstoupila implantaci umělé rohovky. „Paní Olga se tak zařadila mezi tři desítky pacientů, kterým se na naší klinice během dvaceti let jejího fungování podařilo opět vrátit zrak z úplné slepoty. Pacientka podstoupila implantaci umělé rohovky bostonského typu. Ta dokáže nahradit i velmi poškozenou, neprůhlednou rohovku pacienta. Díky ní je možné vrátit zrak lidem, kteří byli i několik desítek let slepí,“ popsal Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Paní Olga v minulosti podstoupila několik operací na jiných očních klinikách. „Při zákrocích jsem pociťovala bolest, ale tady na Gemini mě nic nebolelo. Pan doktor Stodůlka má zlaté ruce. Dokonce přečtu malá písmena na obalu od mých očních kapek. Doktoři tvrdí, že s brýlemi bude vidění do dálky ještě lepší, nicméně čtu i bez nich,“ popsala pacientka.

Tato unikátní operace již vrátila vidění i po padesáti letech slepoty. V případě takové operace však nezáleží jen na oku, ale i na mozku, který po letech slepoty zapomíná vidět a musí se to učit znovu. “V případě, že je rohovka poškozená následkem úrazu a sítnice pacienta je v pořádku, je možné zrak vrátit v podstatě po jakkoliv dlouhé době. Pokud je ale člověk slepý déle než dvacet let, je třeba počítat s tím, že se zrak bude vracet postupně,” řekl Pavel Stodůlka. Děje se to z toho důvodu, že přestává fungovat zrakové centrum v mozku, které se musí obnovit. Trvá to většinou několik dní, týdnů, dokonce i měsíců. U paní Olgy byl však návrat zraku téměř okamžitý. 

Podívejte se na video, které zachycuje nadšení pacientky po implantaci umělé rohovky. 

 

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky