Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

11.10.2021

Barva očí je dána duhovkou. Její zbarvení určuje množství pigmentu. Čím více pigmentu obsahuje, tím jsou oči tmavší. Modroocí a zelenoocí mají v duhovce pigmentu méně. Ze studií vyplývá, že barva očí souvisí také s výskytem některých onemocnění.

Barva očí je dána dědičně. Na barvě očí dítěte se podílí nejen genetická informace rodičů, ale i vzdálenějších předků. Až 79 % světové populace je hnědooká. 5 až 7 % má modré oči, zelenookých je jen okolo 2 % a nejvzácnější barva je šedá. Historické spisy naznačují, že původní barva očí lidí je hnědá. Modrá a další světlejší barvy vznikly později. „V jedné ze studií bylo zjištěno, že světloocí lidé byli ohroženější očním melanomem než hnědoocí. Tmavá pigmentace na jednu stranu pohlcuje více UV záření, což chrání před vznikem melanomu, ale na druhou stranu tím zvyšuje teplotu čočky, což může vést ke vzniku šedého zákalu. Také bylo zjištěno, že množství melaninu souvisí s rychlostí přenosu nervového signálu, a tím i s rychlejšími reakcemi hnědookých lidí,“ řekl Pavel Stodůlka

Barva duhovky se během života může měnit. Nejrychleji se tak děje po narození. Miminka světlé pleti jsou po narození vždy světlooká a postupně oči tmavnou až do barvy dány genetickou výbavou. Miminka tmavé pleti se rodí tmavooká. „Je běžné, že světlomodré oči novorozenců do prvních tří let života tmavnou, což je dáno tvorbou melaninu pod vlivem slunečního záření.  Někdy oko tmavne až do desátého roku nebo vzácně do dospělosti. Barva očí se může měnit i z důvodu hormonálních změn nebo nesprávného pigmentového vývoje duhovky,“ uvedla Darina Bujalková, lékařka pražské oční kliniky Gemini. Barva se může měnit také vlivem stárnutí, kdy duhovka přirozeně ztrácí pigment a získává tak světlejší barvu než v mladém věku. Výrazná změna u dospělého může signalizovat závažné onemocnění jako zánět, nádor, zelený zákal, krvácení do oka, cizí tělísko v oku a další. V takovém případě je nutné urychleně navštívit svého očního lékaře. 

Rozhovor s lékařkou oční kliniky Gemini MUDr. Petrou Vostárkovou a moderátorkou Ivou Bendovou v pořadu Káva o čtvrté k poslechu v archivu ČRO Dvojka.

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky