Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

27.10.2020

Výměna nitroočních čoček je řešením, jak mít perfektní zrak i po čtyřicátém roku. Moderní metody za asistence laserů umožňují rychlý, bezbolestný zákrok s trvalými výsledky. Pacienti, kterým je nitrooční čočka implantovaná, se mohou těšit z ostrého vidění na celý život. Videoreportáž s operatérkou docentkou Drahomírou Barákovou přiblíží, jak zákrok probíhá a pro koho je vhodný.

Výměna nitrooční čočky řeší korekci dioptrií u pacientů, u kterých není vhodná laserová korekce. Nejčastěji se doporučuje po 40. roku věku. Tehdy přirozená lidská čočka ztrácí schopnost dobře zaostřovat neboli akomodovat. Na rozdíl od odstranění dioptrií laserem probíhá výměna čočky uvnitř oka. Původní přirozená čočka je nahrazena umělou. Lékař však může zákrok doporučit i mladším pacientům, například při vysoké dalekozrakosti. 

Pan Čihák navštívil pražskou kliniku Gemini v Krči poté, co se mu značně zhoršil zrak. Potíže se čtením mu komplikovaly jak profesní tak osobní život. K rozhodnutí přispělo i ekonomické hledisko: “Ztratil jsem brýle za patnáct tisíc. Spočítal jsem si, že se mi operace vyplatí a čím dřív, tím líp.” Pana Čiháka vyšetřila i operovala primářka Drahomíra Baráková. Doporučila trifokální čočky, které se řadí k tzv. multifokálním. Umožňují korigovat zrak do více vzdáleností. Díky nim pacient dobře vidí nejen do blízka či do dálky, ale také na tzv. střední vzdálenost. Operace zbaví nejen potřeby brýlí na čtení, ale i při práci na počítači či řízení. 

„Během operace využíváme asistenci femtosekundového laseru, který nahrazuje některé kroky chirurga. Zákrok probíhá jen několik minut a pro pacienta je bezbolestný. Oči jsou znecitlivěny bez injekcí pouze kapkami. Umělá čočka pak pacientovi slouží po celý život.” Díky technologii je operace přesnější, rychlejší a hrozí méně komplikací. Sám pacient si pochvaloval zejména vstřícnost a komunikaci. Chirurg po celou dobu zákroku popisuje, co se bude dít. “Už večer jsem cítil zásadní změny ve vnímání. Viděl jsem detaily lépe než ve dvaceti letech,” radoval se pan Čihák.

 

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky