Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

24.3.2024

Venku se pomalu začíná oteplovat a většinu z nás to láká ven. S teplejším počasím také startuje zahrádkářská sezóna a právě s pracemi na zahradě se může pojit celá řada úrazů. Na co si dát pozor a jaká je první pomoc při úrazech oka?

Drobné škrábance, řezné rány nebo dokonce poranění oka mohou být velice nepříjemné. I zdánlivě banální úraz dokáže přinést hodně nepříjemností. „Nejlehčími, ale poměrně častými úrazy jsou ty, kdy se do oka dostane cizí tělísko. Většinou se jej daří přirozeně odstranit mrkáním nebo vypláchnutím. Důležité je oko nemnout, aby se povrch oka nepoškodil. Bolestivost či zarudnutí může nějakou dobu přetrvávat, ale většinou samy brzy odezní. V opačném případě, kdy se problém sám nezahojí, je řešením povrch rohovky ošetřit laserem,“ řekl Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Při škrábnutí oka rostlinou či větví jsou symptomy podobné jako v případě cizího tělíska v oku. Rozsah poranění určí lékař na základě speciálního vyšetření. Léčba zahrnuje použití antibiotických očních kapek nebo masti a občas tlakovou náplast na oko. Tato zranění vyžadují důkladné sledování pod dohledem specialisty. 

Se shrabaným listím, trávou nebo větvemi se zahradníci často vypořádávání tak, že odpad spálí. „Rozžhavený popel může spadnout do oka a popálit ho. Popel kromě kůže na očním víčku mnohdy popálí i spojivku či rohovku. Právě popálení rohovky patří k těm nejhorším komplikacím, které může způsobit trvalé poškození očí, v krajním případě slepotu. Popálení samozřejmě doprovází velmi nepříjemná bolest. Navíc štiplavý kouř je velmi agresivní. Od pálení a zarudnutí očí mohou ulevit umělé slzy. Ty jsou rychlou pomocí i v případě, že se do oka dostane popel,” doporučil Pavel Stodůlka.

Zkuste zraněním očí předcházet. Mezi povinnou výbavu každého zahrádkáře by měly patřit ochranné brýle nebo štít. Jakýkoliv úraz oka není radno brát na lehkou váhu. Čím dříve pacient navštíví lékaře, tím menší je riziko dlouhodobých následků. 

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky