Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

6.10.2017

Vývoj zraku je plně ukončen teprve v sedmém roce života. Právě těchto prvních sedm let je pro správné fungování zraku zásadní. Zrak je pro děti nepostradatelný při získávání informací i orientaci v prostoru. Díky zraku jsou schopny napodobovat svoje okolí a lépe a rychleji se učit novým věcem.

Správný vývoj zraku je třeba hlídat již u kojenců. Běžně se tato kontrola provádí na pravidelných dětských prohlídkách. Pokud mají rodiče pocit, že reakce na zrakové podněty není dostatečná, dítě neotáčí hlavičku za hračkami, nereaguje nebo naopak přehnaně reaguje na světlo, měli by to neprodleně probrat s obvodním lékařem. Případně navštívit specializovaného očního lékaře. Důležitá je především prevence. Dětský zrak potřebuje podněty, ale také dostatek odpočinku. Prospěje více pobytu na čerstvém vzduchu a vyvážený jídelníček bohatý na vitamíny A, E nebo C. Dále též dostatek omega-3 mastných kyselin, zinek nebo lutein, které může tělo získat z ryb, ořechů, zeleniny a ovoce.

Moderní doba přináší mnoho faktorů, které správný vývoj oka ohrožují. Děti tráví hodiny u monitorů počítačů, doslova přilepeny na displejích tabletů a mobilních telefonů. Stále méně se pohybují na čerstvém vzduchu. U českých dětí jsou to v průměru necelé dvě hodiny denně. Navíc jsou jejich oči po velkou část dne vystaveny nevhodnému umělému osvětlení. Nejškodlivější jsou zářivky, které stále ještě najdete ve více než sedmdesáti procentech školních zařízení. Problém je také s nedostatečným osvětlením především v učebnách a s osvícením školních tabulí. Dlouhodobé působení takového světla oči rychleji unaví, může vést k bolestem hlavy a v konečném důsledku i ke zhoršení zraku dítěte. Důležité je také zajistit správné osvětlení dětského pokoje a pracovního stolu.

Nevhodné je také dlouhodobé hraní počítačových her, obzvlášť na malých displejích mobilních telefonů. Počítačová gramotnost je v dnešní době samozřejmě důležitá. V předškolním věku ale počítačové monitory a displeje mobilů a tabletů mohou dětskému zraku opravdu uškodit. Pokud děti tyto přístroje přesto využívají, omezte dobu, kterou u nich tráví, maximálně na půl hodiny denně. Důležité je také to, aby dítě monitor či displej mělo ve správné výšce a vzdálenosti od očí.

Když lékař dítěti předepíše brýle, mělo by je opravdu poctivě nosit. Pomůže správný výběr obrouček a motivace v rodině. Na trhu je dnes velké množství brýlových obrub pro děti, a tak je z čeho vybírat. Rodiče by nicméně neměli zapomínat, že nevybírají brýle pro sebe a že se nové brýle musí líbit především jejich potomkovi. Brýle pro děti by měly být dobře nastavitelné a vydržet drsnější zacházení. Děti jsou od přírody živější, a tak je dobré vybírat obruby z odolných, ohebných a netříštivých materiálů, ideálně v oblých tvarech. Samozřejmostí jsou dioptrická skla z obtížně rozbitelných plastů. Naopak kontaktní čočky se u dětí doporučují méně často. Obvykle pouze tehdy, pokud je to z lékařského hlediska nezbytné, například u komplikovanějších vad, případně u malých sportovců.

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky