Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

7.6.2021

Laserové oční operace spadají pod refrakční chirurgii. Tyto zákroky řeší dioptrické vady. Pacienta tak zbaví nutnosti nosit brýlovou korekci či kontaktní čočky. Odstraňování dioptrií laserem patří mezi nejmladší medicínské obory. Přesto je jedním z nejrychleji se rozvíjejících a to hlavně díky novým postupům a moderním technologiím.

První zmínky o refrakčních zákrocích se objevují již ve druhé polovině 20. století. Významným průlomem v oftalmologii bylo zavedení laserů v oční chirurgii. Nejprve lékařům asistovaly, postupem času z velké části nahradily chirurgické nástroje. Obecně byl první rubínový laser v oftalmologii použit v roce 1960 k léčbě onemocnění sítnice. Excimerový laser pro korekci rohovky byl poprvé využit profesorem Dr. Seilerem v roce 1986.

Jednou z prvních metod byla fotorefraktivní karatektomie tzv. PRK, u které se mechanicky odstraňuje svrchní vrstva rohovky. Za průkopníky této metody jsou považováni Seiler a McDonaldová. Metoda se řadí k tzv. bezlamelovým, to znamená,  že se před použitím laseru nevytváří na povrchu oka tenká lamela. Pracuje se při ní přímo na povrchu oka. Dodnes ji lékaři používají v případech, kdy není možná jiná metoda, například kvůli příliš tenké rohovce. Nevýhodou je vyšší bolestivost po zákroku a delší rekonvalescence

Nejpoužívanější současná laserová metoda LASIK je spojována s lékaři Dr. Burrato a Dr. Pallikaris. Jako první oční chirurg v České republice metodu LASIK použil Dr. Pavel Stodůlka v roce 1995. Tato metoda spočívá ve vytvoření tenké rohovkové lamely pomocí femtosekundového laseru, která se odklopí a na rohovce se poté excimerovým laserem odlaseruje potřebná dioptrie. Lamela se poté přiloží zpět. oko po zákroku chrání.  Tato přelomová metoda přinesla pacientům větší komfort. Zákrok je bezbolestný, riziko možného zánětu minimální a rekonvalescence velmi rychlá.

Díky zdokonalování laserových technologií a na základě zkušeností očních chirurgů vznikla nejnovější laserová metoda pro korekci dioptrií – ReLEx Smile. Na rozdíl od metod LASIK se vrchní část rohovky před operací neodklápí. Oční chirurg udělá pouze malý řez, kterým po odlaserování dioptrií přebytečnou část rohovky odstraní. Používá se převážně u pacientů s vyšší dioptrickou vadou.

Mnoho prvenství v oční chirurgii drží zakladatel sítě očních klinik Gemini Pavel Stodůlka. Například jako první oční chirurg na světě provedl operaci šedého zákalu novým femtomatrixovým laserem, který jako jediný disponuje robotickým ramenem a zároveň je nejrychlejším na světě. Také se podílí na vývoji nových laserů pro oční chirurgii, jako například CAPSULaser.  

 

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky