Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

4.8.2021

Onemocnění očí se nevyhýbá ani domácím mazlíčkům. Šedý nebo zelený zákal, ale i jiné potíže se poměrně hojně vyskytují zejména u psů. Zrak koček je na tom lépe a podobná onemocnění jsou méně častá. Je proto nutné o zrak zvířete rovněž pečovat a pravidelně podstupovat preventivní kontroly u veterináře.

Stejně jako u lidí se i u zvířat mohou vyvinout oční onemocnění. Mezi ty nejčastější patří šedý zákal. Nejčastěji vzniká vlivem genetických předpoklad. Některá psí plemena jsou náchylnější než jiná; například teriéři, pudli, čínští chocholatí psi, bišoci, kokršpanělé, knírači a další. U některých plemen se proto provádí tzv. screening. Pokud má zvíře předpoklady k plemenitbě, musí absolvovat řasu odborných vyšetření zraku, aby se předešlo o šíření dědičných očních vad či onemocnění. Šedý zákal však může být dán i vyšší věkem zvířete, ale také vinou úrazu, zranění nebo v souvislosti s jiným onemocněním.

Jak vidí zvíře se šedým zákalem?

Projevy onemocnění jsou velmi podobné těm lidským. Proto lze předpokládat, že stejně jako u člověka se vidění v případě šedého zákalu podobá pohledu přes mléčné sklo. Původně průhledná přirozená čočka se zakalí, což ovlivňuje kvalitu zraku. Vznikající onemocnění je zjevné na první pohled. Oko se šedým zákalem má typický bělavý odlesk. 

Jaké jsou možnosti léčby šedého zákalů u zvířete?

Stejně jako u člověka neexistuje konzervativní léčba šedého zákalu. Pokud je to nevyhnutelné, přistupuje se k operativnímu řešení. Po sérii oftalmologických vyšetření, které jsou zejména u starších zvířat doplněné o biochemické a hematologické testy, EKG i RTG, se pomocí ultrazvuku se zkalená čočka rozbije a následně odstraní a je nahrazena čočkou umělou.

O nutnosti operace šedého zákalu rozhodne veterinární lékař. Nedoporučuje se však zákrok dlouho odkládat. V případě, že čočka silně ztvrdne, může být zrak zvířete trvale ohrožen.

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky