Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

16.2.2023

Jak probíhá předoperační vyšetření na klinice Gemini

Před každou operací je třeba podstoupit důkladné vyšetření očí. Ať už se jedná o odstranění dioptrií, nebo o operaci šedého zákalu. Lékař musí vždy posoudit, zda je operace vhodným řešením problému pacienta. 

Po příchodu na kliniku se pacienta ujmou zdravotní sestřičky, které si zapíší údaje pacienta z kartičky pojištěnce. Také mu předají dotazník a informace o operaci k prostudování. Následují přístrojová měření zraku. Jsou změřeny dioptrie, vyšetřuje se zraková ostrost na dálku i do blízka. Zjišťuje se také stav rohovky, její tloušťka i zakřivení. Měří se také nitrooční tlak nebo šířka zornice. Pomocí speciálních kapek jsou oči rozkapány, aby mohla být důkladně vyšetřena sítnice a zrakový nerv. Je-li potřeba, tak je pacient podroben i doplňkovým vyšetřením, jako je například test suchosti oka apod. 

Na základě podrobného vyšetření se zjistí, zda pacient může operaci podstoupit a pokud ano, doporučí se nejvhodnější metoda zákroku. Předoperační vyšetření přibližně trvá 60-90 minut. 

Ve většině případů je možné podstoupit předoperační vyšetření a samotný zákrok v jeden den. Před operací jsou oči vždy lokálně znecitlivěny anestetickými kapkami, zákrok tak potom vůbec nebolí. Ihned po zákroku může pacient s doprovodem odejít domů. 

Na krátkém videu si můžete podívat na to, jak probíhá obvyklý operační den pacienta.  

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky