Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

8.7.2023

Modré světlo především v noci nabourává přirozený biorytmus těla. Dává do našeho mozku signál, že je ještě den, proto se nám hůře usíná a jsme nevyspalí, podráždění a špatně se soustředíme. Jak se dá chránit, aniž bychom si museli pořizovat speciální brýle s filtrem modrého světla?

Nastavení monitoru

Jak přímo na monitoru, tak v nastavení počítače nebo telefonu můžete snížit jas nebo nastavit teplejší barvy. Existují i speciální aplikace a programy, které modré světlo tlumí, např. Twilight, f.lux, nebo Iris.

Pravidelné přestávky

Když už musíte delší dobu pracovat na počítači, je dobré alespoň na chvíli zaměřit svůj pohled jinam, aby si oči odpočinuly. Existuje pravidlo 20/20/20 – po každých 20 minutách sledování monitoru upnout zrak někam do vzdálenosti 5–20 metrů po dobu 20 vteřin.

Omezit dobu strávenou na telefonu před spaním

Alespoň dvě hodiny před usnutím by bylo ideální se už do žádného monitoru nedívat. Zkuste třeba v posteli u lampičky se žlutým nebo oranžovým světlem číst knihu, luštit křížovky nebo si psát deník.

Nezapomínejte mrkat

Pozorování monitoru po delší dobu může způsobit pocit suchosti očí. Ten je způsobený tím, že při soustředění pohledu na blízkou vzdálenost tolik nemrkáme. Pokud se vám nedaří na to myslet, řešením mohou být v případě nouze i kapky do očí.

Jestli si chcete přeci jen pro větší ochranu pořídit brýle s modrým filtrem, můžete si vybrat ze široké nabídky v naší online optice Gemini.

 

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky