Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

20.1.2023

Abyste zajistili zdraví svých očí při zimních sportech, je důležité o ně pečovat a chránit je. Slunce, mráz, vítr i dehydratace jsou faktory, které mohou oči v zimě opravdu potrápit. Přinášíme vám proto několik tipů, jak je udržet v bezpečí.

Jedním z nejdůležitějších kroků k ochraně očí v zimě je nošení kvalitních slunečních brýlí nebo lyžařských brýlí. Tyto brýle by měly mít hlavně UV filtr, aby chránily oči před škodlivými UV paprsky, které mohou zrak poškodit. Doporučuje se také nosit brýle s polarizačními skly, které snižují odlesky a zlepšují viditelnost. Nejlepší variantou, která vám zajistí maximální ochranu jsou brýle švédské značky Bliz. Sportovní sluneční brýle Bliz jsou univerzální sportovní brýle vysoké kvality, které poskytují 100% ochranu vůči UVA i UVB záření. Jsou velmi odolné, ale přesto ultralehké. Navíc skvěle padnou, protože se dají přizpůsobit každému tvaru obličeje. Mají ohebné koncovky nožiček a tvarovatelný gumový nosník. Skla jsou patřena anti-scratch úpravou minimalizující riziko poškrábání a na vnější straně hydrofobní úpravou, která odpuzuje vodní kapky a nedochází k usazování nečistot. Značku Bliz si oblíbila celá řada špičkových světových sportovců. Brýle jsou vhodné jak pro profesionální, tak i rekreační sportovce, zkrátka pro všechny, kteří žijí aktivním životním stylem.

Není to však jen o počasí, co nás může při sportu v zimě ohrozit. Pozor bychom si měli dávat i na zasažení očí cizím tělesem, například hokejkou, lyží nebo sněhovou koulí. 

Na co se možná v zimě často zapomíná je dostatečný přísun tekutin. Obvykle v chladných měsících nemáme takový pocit žízně. Ale musíme brát stále v potaz, že při sportování se tělo zahřívá a ztrácí tekutiny, což může vést mimo jiné k dehydrataci očních tkání. K suchosti oční také přispívá vítr, mráz i padající sníh. Proto bychom měli dbát na pravidelný pitný režim a používat hydratační oční kapky, jako umělé slzy. 

Dodržováním těchto jednoduchých pravidel se můžete vyhnout zdravotním nepříjemnostem a užít si sport v zimě naplno.

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky