Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

5.9.2023

V dnešním vydání Lidových novin, si můžete přečíst rozhovor s docentkou Drahomírou Barákovou, primářkou pražské oční kliniky Gemini. Před pěti lety si spolu s novinářkou Alenou Plavcovou povídali o zajímavých tématech, jako jsou například největší hazard se zrakem, presbyopie či hloupé pověry o očích. Zajímavý článek dnes opět vyšel v novinách.  

Docentka Baráková denně zlepšuje kvalitu zraku desítkám pacientů na pražské oční klinice Gemini. V Česku patří mezi nejlepší specialistky na mikrochirurgii oka, vyniká v operacích šedého zákalu i refrakčních vad (krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus). 

A jak paní docentka odpověděla na otázku, zda vidí člověk s umělou čočkou jinak než dřív? 

“Lidé s umělou čočkou nevidí stejně jako například před dvaceti lety. Jelikož je čočka umělá, vnímání barev je odlišné. Pacienti udávají, že jsou barvy jasnější s nádechem do modra až fialova. Takový pocit ale trvá jen dočasně, po několika hodinách či dnech si mozek na čočku zvykne. Barvy jsou i přes to více zářivější, než před operací šedého zákalu.” 

Docentka Baráková se také podělila o příběh svého pacienta, který se před operací zbavil staré televize kvůli vybledlým barvám. Po odstranění šedého zákalu zjistil, že byla televize zcela v pořádku.

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky