Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

12.7.2022

Oční vadou se nejčastěji označuje špatné vidění na určitou vzdálenost – do blízka, na dálku či astigmatismus. S oční vadou se potýká velká část populace a stále častěji také děti. Nejčastěji se oční vady řeší brýlovou korekcí či čočkami. Od 18 do 45 let mohou pacienti podstoupit také laserovou operaci očí nebo v pozdějším věku výměnu nitroočních čoček, které dokážou bezpečně a bez bolesti zbavit dioptrií.

Krátkozrakost neboli myopie

Krátkozrakost je způsobena tzv. velkým okem. Paprsky světla se sbíhají již před sítnicí a tím se zhoršuje vidění do dálky. Pacienti se jej snaží kompenzovat mhouřením. Naopak vidí dobře blízké předměty.

Dalekozrakost neboli hypermetropie

Paprsky světla se sbíhají až za sítnicí a vzniká tak neostrý obraz. Pacient nevidí dobře na blízkou vzdálenost. Při vyšších hodnotách se dalekozrakost může projevovat dokonce i horším viděním do dálky. 

Astigmatismus tedy cylindrická vada

Astigmatismus se často vyskytuje jako kombinovaná vada s krátkozrakostí či dalekozrakostí. Cylindrická vada se však může projevovat i samostatně. Je důsledkem nepravidelného zakřivení rohovky či tvaru čočky. Paprsky světla se proto nespojují do jednoho ohniska, jak je tomu u zdravého zraku bez dioptrické vady. Astigmatismus se projevuje mlhavým či rozmazaným viděním bez ohledu na vzdálenost.  

Tupozrakost neboli amblyopie

Tuto oční vadu, která je způsobena nedostatečným zrakovým vývojem, lze léčit pouze v dětském věku na specializovaných pracovištích. Později již léčba ani operace potíže neodstraní a vada se stává celoživotním problémem. Proto je zásadní spolupráce a vytrvalost nejen dítěte, ale zejména rodičů s odborníky. 

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky