Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

29.7.2022

Onemocnění zraku se nejčastěji týká lidí ve vyšším věku. Pacienti však mohou být i mladší. Některá onemocnění dokáže moderní medicína odstranit. U některých je možné postup nemoci pouze zastavit nebo zpomalit. Všeobecně je u onemocnění očí důležité dodržovat preventivní prohlídky zraku. 

Šedý zákal (katarakta)

Šedý zákal je zakalení oční čočky. Nejčastěji se s ním potýkají pacienti vyššího věku, může se však objevit i u mladších a také u novorozenců jak vrozená katarakta. Pacient má zhoršené vidění do blízka a stejně tak do dálky. Vidění připomíná pohled přes špinavé sklo. Šedý zákal lze léčit pouze operativně. I přesto, že se jedná o světově nejčastější chirurgický zákrok, který je bezbolestný a s rychlým návratem do běžného života, je stále nejčastější příčinou slepoty v rozvojových zemích.

Zelený zákal (glaukom)

Onemocnění souvisí s poškozením zrakového nervu a zvýšeným nitroočním tlakem. Projevuje se výpadky zorného pole. Pro jeho pozvolný nástup se mu přezdívá “tichý zloděj zraku”. V počátcích onemocnění se nemusí nijak znatelně projevovat. Léčí se nejčastěji pomocí speciálních očních kapek.

Makulární degenerace

Věkem podmíněná makulární degenerace se objevuje většinou u pacientů starších 60 let, kterým zhoršuje ostrost vidění, deformuje obraz nebo způsobuje tmavé skvrny uprostřed zorného pole. Poškození zraku způsobené tímto závažným onemocněním centra sítnice je nevratné. O to důležitější je včasná diagnostika a prevence. Vhodné je užívat potraviny a doplňky stravy bohaté na lutein a zeaxantin.

Keratokonus

Geneticky podmíněné onemocnění rohovky, které způsobuje její nepravidelné klenutí. Zpravidla se objevuje okolo puberty. Lze korigovat brýlemi. V pokročilém stádiu pak tvrdými kontaktními čočkami nebo tzv. rohovkovým Cross Linkingem, který rohovku zpevní.

 

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky