Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

19.10.2020

Lidí s poruchou vnímání některé z barev žije na světě okolo 300 milionů. Odhaduje to asociace Color Blind Aware. Jistou míru barvosleposti má přibližně 10 procent Čechů. Problém se týká více mužské populace a přináší do běžného života řadu nesnází.

Porucha vnímání barev je vrozená. Existují tři základní typy barvosleposti neboli daltonismu. Nejčastěji se jedná o poruchu vnímání červené a zelené barvy. Méně častá je porucha vnímání žluté a modré. U nejvzácnějšího typu barvosleposti člověk nedokáže rozlišovat jednotlivé barvy vůbec. Změna ve vnímání barev ale může vedle vrozené vady souviset také s některým z očních onemocnění, například se šedým zákalem či s poruchou zrakového nervu.

Častěji se týká mužů. Svou úlohu hraje dědičné onemocnění, které se váže na chromozom X. Muži mají pouze jeden tento chromozom, ženy dva. Aby se porucha vnímání barev projevila u ženy, musí být vada kódovaná na oba chromozomy X, to se stává zřídka. U mužů se ovšem projeví vždy. Statistiky uvádí, že přibližně jeden z 12 mužů a jedna z 200 žen trpí určitým stupněm barvosleposti.

Barvoslepost nelze léčit. Pomoct mohou speciální brýle, které filtrují určité vlnové délky světla. Každá barva jinou vlnovou délku. Brýle dokáží zvýraznit rozdíly mezi některými barvami. Člověku s poruchou vnímání dané barvy tak oční vadu korigují. Nicméně toto řešení má své nevýhody. Rozdíly mezi jinými barvami brýle naopak snižují. 

Představu, jak člověk s úplnou barvoslepostí vidí, lze získat pohledem na vybledlou fotografii. Těm, kteří nedokáží rozlišovat mezi modrou a žlutou, pohled na slunce na jasné obloze mnoho radosti nepřinese. Stejně tak se oblíbené letní aktivity jako sběr jahod či třešní stanou složitými pro lidi s poruchou rozlišení červené a zelené. Není však snadné přesně popsat, jaký je pohled na svět při barvosleposti. Vnímání barev je totiž všeobecně subjektivní. 

Barvoslepí se v běžném životě potýkají s řadou dalších komplikací. Ve škole bývá problematická výtvarná výchova nebo zeměpis, například při poznávání vlajek států či hledání na mapách. Při zásadní barvosleposti není možné mít řidičské oprávnění. V takovém případě člověk nerozezná například barvy světel na semaforu.

Otestovat svůj zrak je možné pomocí online testu barvosleposti takzvanými Ishiharovými obrázky. Test spočívá z obrazců, které se skládají z teček obklopených tečkami jiné barvy. 

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky