Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

28.8.2020

Uplynulo čtvrt století od významného milníku oční medicíny. Tehdy primář Pavel Stodůlka zbavil dioptrií prvního českého pacienta pomocí šetrné metody LASIK. Operace očí se tak staly pro pacienty bezpečnější a bezbolestné. 

LASIK je operační metoda při které jsou dioptrie odstraněny laserem. Při rychlém ambulantním zákroku se na rohovce vytvoří lamela (tenká vrstva rohovky), která se odklopí, laserem se odstraní dioptrie a následně se lamela přiklopí a přilne zpět k rohovce. Zákrok je pro pacienta bezbolestný a bezpečný. Zavedení této operační metody v roce 1995 znamená velmi významný posun v oblasti očních operacích. Dříve používané metody LASEK a PRK, kdy se povrch rohovky odstraňoval mechanicky, byly bolestivé a náchylnější k zánětům. Díky novým technologiím se laserové operace očí staly přesnější a šetrnější. Na oční klinice Gemini jsme tak od brýlí a čoček pomohli desítkám tisícům pacientům. 

Oční chirurgie je dynamicky se rozvíjejícím odvětvím a za 25 let došlo k dalšímu vývoji v operačních postupech. Mechanické nástroje, kterými se vytvářela lamela, nahradil laser. Lasery jsou stále modernější, rychlejší a přesnější. Dnes se nejčastěji odstraňují dioptrie metodou femto-LASIK a ReLEx Smile. Také tyto pokrokové metody jako první v České republice použil primář Pavel Stodůlka na zlínské oční klinice Gemini. 

V rámci výročí 25. let od první operace metodou LASIK v ČR oslavujeme slevami na zákroky.

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky