Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

16.9.2022

Ječné zrno je nepříjemný zánět očního víčka. Projevuje se v podobě drobné bulky a v průběhu života se s ním setká téměř každý. 

Proč ječné zrno vzniká a jak se mu vyhnout? Ječné zrno se může objevit při nedostatečné hygieně, při používání nevhodné kosmetiky, při oslabení obranyschopnosti organismu nebo v souvislosti s hormonálními změnami či jinými onemocněními, jako je například cukrovka nebo kožní zánět.

Vzniká konkrétně zanícením řasové cibulky a přilehlé žlázky ve víčku. Pacienti nejdříve pociťují svědění, napětí na okraji víčka nebo bolestivé mrkání. Na postiženém místě se následně objeví zduření a žluté zrno, které vzniká nahromaděním hnisu postižené žlázky a řasové cibulky.

Ječné zrno zmizí i samo, není pro zrak nijak nebezpečné. Lze jej vyléčit například antibiotickými kapkami nebo speciálními mastmi. Další variantou léčby je i teplý obklad či epilace řasy se zanícenou cibulkou.

Onemocnění je infekční a proto by měli lidé s tímto onemocněním dbát zvýšené hygieny. Nedoporučuje se půjčovat předměty osobní hygieny či kosmetiku. Rozhodně by se člověk neměl snažit vymáčknout si ječné zrno sám. Velice žádoucí je časté měnění ručníků a také na nějakou dobu vyměnit kontaktní čočky za brýle. Pomoci může i odvar ze světlíku lékařského, z byliny, která dobře působí na oční choroby.

 

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky