Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

20.3.2024

Zrak je jedním z nejdůležitějších lidských smyslů a jeho vývoj trvá opravdu dlouho. Po narození není ještě zcela vyvinut a trvá sedm let, než se vidění dítěte srovná s viděním dospělého. Nevyvíjí se jen zrak jako takový, ale například i barva očí. Z tohoto důvodu se nejčastěji děti rodí modrooké a s postupem času se duhovka změní.

Co se týká složitosti jednotlivých lidských orgánů, oko je hned na druhém místě. První místo zaujímá mozek a na třetí příčce je srdce. Každopádně oční svaly jsou ty vůbec nejaktivnější. Oko má zhruba 24 milimetrů a váhu něco málo pod 30 gramů. Velikost oční bulvy se od narození výrazně nemění.

„Vývoj oka začíná už během čtvrtého týdne těhotenství. Zdravé miminko se narodí s fungujícím, ale ne ještě plně vyvinutým zrakem. V období prvních šesti měsíců se u dítěte vyvíjí schopnost zaměřit oči na předmět při pohledu do blízka. Kolem pátého měsíce věku je dítě schopné pozorovat předměty pouze očima, nemusí tedy pohybovat hlavou. V jednom roce je zraková ostrost na úrovni asi 20 až 30 procent. Až kolem sedmého roku je vývoj zrakových funkcí u konce a dítě by mělo vidět stejně kvalitně jako zdravý dospělý člověk,“ vysvětlil Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Jak již zaznělo v úvodu, většina dětí se narodí modrooká, je to z toho důvodu, že duhovka po narození nemá téměř žádný pigment. Přibývá až postupem času a kolem třetího roku by už barva očí měla být ustálena. Ve výjimečných případech oko tmavne a mění se až do dospělosti. Je potřeba být na pozoru, protože výrazná změna barvy může signalizovat i závažná onemocnění, která se zrakem nesouvisí. „Změna barvy oka u dospělého člověka může být varovným signálem onemocnění jak organismu, tak oka samotného – například zánět, nádor, zelený zákal, krvácení do oka, cizí tělísko v oku. Může však být i příznakem jiných onemocnění a syndromů. Pokud se patrně změní barva oka, je vždy nutné oční vyšetření,“ varoval Pavel Stodůlka.

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky