Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

20.4.2021

V dětské ambulanci Gemini v Novém Jičíně vyšetřili prvního pacienta nejmodernějším digitálním zobrazovacím systémem RetCam 3. generace. Jednalo se o šestiměsíčního chlapce se vzácným kožním onemocněním v oblasti obličeje. Vyšetření tímto moderním přístrojem umožňuje fotodokumentaci očního pozadí u donošených i předčasně narozených novorozenců. Jeho pomocí lze také posoudit, jak by se změny na očním pozadí mohly v budoucnu vyvíjet. 

Cílem vyšetření bylo vyloučit, že se léze nenachází na očním pozadí. Samotný výkon proběhl bez komplikací pouze za znecitlivění očí kapkami. Díky špičkové technologii je možné vyšetření očního pozadí, které je jinak u takto malých dětí velmi složité. Běžně se nevyhne celkové anestezii či utlumení pacienta pomocí léků.

RetCam 3 je prozatím v České republice ojedinělý. Umožní významné rozšíření poskytovaných služeb nejen dětským pacientům. Dětská ambulance Gemini v Novém Jičíně navázala spolupráci s novorozeneckým oddělením nemocnice v Novém Jičíně. Pomáhá v diagnostice nedonošených dětí, zejména u narozených před 36. týdnem. Předčasně narozené děti bývají léčeny kyslíkovou terapií. Léčba dokáže zachránit život, bohužel se však podepisuje na kvalitě zraku. Může způsobit vážné oční onemocnění sítnice – retinopatii nedonošených dětí.  

Přístroj umožní mnohem dříve odhalit možná oční onemocnění, na které by se jinak přišlo až v pozdějším věku. Díky tomu je možné s případnou léčbou začít dříve a dosáhnout lepšího výsledku.

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky