Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

4.6.2024

Ať už podstoupíte jakoukoliv operaci, je čas pro odpočinek velice důležitý. U každého pacienta se jedná o individuální proces a samotná doba rekonvalescence se může lišit. Se sportem by měl operovaný začít po konzultaci s lékařem postupně a bez zbytečně velké zátěže. 

S fyzickou stránkou pacienta z velké části souvisí i jeho psychika, proto se lékaři snaží, pacienta co nejméně omezovat a zakazovat mu věci, na které je zvyklý. Takže pokud jste zvyklí chodit běhat, můžete své běžecké boty obout někdy dokonce už za pět dní v případě laserové operace očí. Samozřejmě ale spolu se sportovními ochrannými brýlemi, aby vám do očí nenafoukalo nebo jste si do nich nezanesli nečistotu. Komplikace by mohla nastat i při mnutí oka. Nešťastný dotek by mohl zvrásnit lamelu, která po operaci ještě není zcela zahojená. Lehký výklus, jízda na kole nebo chůze by vám neměla nijak ublížit. 

Pozor by si však měli dát plavci. Obecně potápění není po operaci doporučováno vůbec. Je zde velké riziko, že si do oka zanesete nějakou infekci. Raději plavte s hlavou nad hladinou a ideálně s brýlemi, aby se vám do očí nedostala voda. Pro závodní plavce se úplný návrat doporučuje až za měsíc.

U kontaktních sportů lékaři doporučují bezlamelové metody, protože lamela v oku by se mohla těžkým úderem narušit i navzdory delšímu odstupu od operace. Návrat k boxování, judu, karate a dalším bojovým sportům se doporučuje přibližně po měsíci.

Atleti mohou s lehkým tréninkem začít již týden po zákroku. 

Zásadní je se zbytečně nenamáhat a nepřetěžovat se, abyste si neoslabili imutitu, která je pro hojení těla velice důležitá. Po operaci pracuje imunitní systém na sto procent, aby se oko zahojilo. Pokud pacient přetíží tělo a vytvoří si svalovou horečku, imunitní systém se bude muset věnovat i jiným částem těla, což může zpomalit hojení oka.

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky