30.4.2025
Nepříjemný otok, zarudnutí a bolest víčka – tak často začíná příběh s vlčím zrnem, odborně nazývaným chalazion. Tento zánět víčka se může objevit prakticky u kohokoliv a nejednou nás dokáže pěkně potrápit. Co přesně vlčí zrno je a jak se liší od známějšího ječného zrna? Zeptali jsme se MUDr. Pamely Hrušovské, lékařky z oční kliniky Gemini.
Co je to vlčí zrno?
Vlčí zrno vzniká ucpáním vývodu mazové žlázy víčka. Maz se začne hromadit, což způsobí zánětlivou reakci. „Zpočátku se projevuje jako otok, zarudnutí a bolestivost víčka, později se může zklidnit a proměnit v menší, zarudlou a často jen mírně bolestivou bouličku pod kůží,“ popisuje doktorka Hrušovská.
Jak poznat rozdíl mezi vlčím a ječným zrnem?
Ačkoliv se vlčí i ječné zrno týkají zánětu víčka, nejde o totéž. Zásadní rozdíl je v místě vzniku a původu zánětu.
- Ječné zrno (hordeolum) typicky postihuje mazové žlázky na okraji víčka a bývá způsobeno bakteriální infekcí. Většinou se samo vyhojí během několika dní.
- Vlčí zrno (chalazion) vzniká dál od okraje víčka, protože postihuje jiný typ mazových žláz. Vlčí zrno má tendenci se vracet a někdy je nutné ho chirurgicky odstranit.
Jak probíhá léčba vlčího zrna?
Základem domácí péče je teplo. Teplé obklady na víčko pomáhají uvolnit nahromaděný maz v mazové žláze. Obklady by měly být aplikovány několikrát denně po dobu 10–15 minut. Pokud samotné obklady nepomohou a zánět je větší může lékař předepsat antibiotickou mast, případně doporučit další kroky.