Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

7.12.2022

K evergreenům mezi vánočními dárky se každoročně řadí kosmetika. Díky online nakupování je výběr o to složitější, že je k dispozici nepřeberné množství kosmetických produktů a značek. Při nákupu by ale neměl rozhodovat jen lákavý obal. Důležité je složení. Nekvalitní produkty mohou totiž způsobit nepříjemnosti nejen v citlivém očním okolí.

Zkoušet nové, neosvědčené značky kosmetiky se mnohdy nevyplácí. Vonné složky, rostlinné extrakty či konzervační látky mohou vyvolat nepříjemné alergické reakce. „Zejména v okolí očí je pleť velmi citlivá a častým střídáním kosmetiky kůže trpí. Velmi citlivé je i samotné oko – v případě nákupu řasenek nebo očních stínů je proto dobré zjistit, jakou značku už obdarovaný používá, a držet se jí. Nevyzkoušené kosmetické přípravky totiž mohou nejen zatěžovat pleť, ale i obsahovat různé alergeny, které mohou vyvolat nepříjemné zdravotní komplikace v podobě zarudnutí očí, nadměrného slzení nebo otoků,“ upozornil Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini. Odborníci varují také před nákupem z neověřených e-shopů. Riskujete totiž, že se jedná o padělky značkové kosmetiky, jejíž složení se ovšem značně liší od originálu. Některé nekvalitní přísady mohou očím ublížit.

Pokud se při změně kosmetiky dostaví známky podráždění očí, je třeba ji okamžitě přestat používat. Při akutním stavu jako štípání nebo pálení pomůže oko prokapat umělými slzami nebo vypláchnout proudem tekoucí vody. V případě přetrvávajících potíží je nezbytné navštívit očního lékaře. Neléčený zánět totiž může zrak vážně ohrozit.

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky