Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

31.1.2023

Léčba suchého oka tzv. akupunkturou očnice

Syndrom suchého oka se stal civilizační chorobou. Projevuje se citlivostí, řezáním a pálením očí. Někteří pacienti dokonce vidí zamlženě. Častou příčinou tohoto onemocnění je dlouhodobé dívání se do monitorů a obrazovek nebo také pobyt v klimatizovaných prostorách.

Z důvodu osychání očí, které může být způsobeno i nedostatečným mrkáním, se pacientům doporučuje používat umělé slzy. Jedná se o kapky, které kompenzují nedostatek slz. Často bývají první léčebnou variantou. Mnohdy se však nejedná o dlouhodobé řešení tohoto problému. 

Doktorka Jana Stodůlková a její muž primář oční kliniky Gemini Pavel Stodůlka vyvinuli tzv. očnicovou akupunkturu. Jedná se o metodu čínské medicíny, kterou lze mimo jiné léčit i oční nemoci a vady. Tato nová metoda má velmi pozitivní výsledky např. v léčbě suchého oka. Akupunkturní jehly se aplikují do akupunkturních bodů v očním okolí a na další místa po celém těle. „Pacienti se nemusí bát, že bychom jim aplikovali jehly přímo do oka, tenká jehla se zavádí pod oko nad dolní okraj očnice. Jehlička se dostane do kontaktu se zevními očními svaly, které pohybují okem a s jejich obaly a vazivem kolem nich. Zavedení tenoučké jehly není o nic víc bolestivé než zavedení jehly kdekoliv jinde na těle. Samotná akupunktura očnice trvá jen několik minut.” vysvětlila Jana Stodůlková, která se ve své zlínské Ordinaci Integrované Medicíny (ORIEM) na oční klinice Gemini věnuje akupunktuře, homeopatii a canisterapii.

„Akupunkturou očnice se souběžnou akupunkturou celého těla lze někdy zlepšit i zelený zákal, úspěšná bývá u léčby blefarospasmu – křečovitého svírání očních víček, a umí někdy zpomalit i zhoršování suché formy makulární degenerace sítnice v počátečním stadiu,” popsal Pavel Stodůlka. 

Začátkem listopadu roku 2022 na pražském Žofíně proběhl sedmý ročník Kongresu integrované medicíny, který klinika Gemini podporuje. Kongresu se každoročně účastní lékaři a specialisté napříč různými obory integrované medicíny. Během dne jsou prezentovány zajímavé kazuistiky z homeopatie, akupunktury, canisterapie a dalších oborů. Jednou z poutavých kazuistik byla i očnicová akupunktura, kterou prezentovala právě lékařka Jana Stodůlková. Podívejte se na malé ohlédnutí za kongresem ve videu níže.  

 

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky