Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

6.3.2024

Pylová sezóna je v plném proudu a s ní přichází trápení pro mnoho alergiků. Alergie na pyl stromů a keřů mohou mít za následek nepříjemné projevy, jako je svědění, slzení, oteklé oči nebo pocit cizího tělesa v oku. 

Různé formy alergie trápí přibližně každého třetího Čecha. Každý druhý alergik se navíc potýká s očními problémy. „Nejběžnějším projevem oční alergie je zánět spojivek. Ačkoliv se záněty spojivek objevují zpravidla během jarního období, mohou se ozvat i v průběhu roku,“ upozornil Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Léčba oční alergie může být různorodá. Zamezení kontaktu očí s alergenem je klíčové, a proto se doporučuje používat sluneční brýle. Také je dobré vypláchnout podrážděné oči studenou vodou. Akutní příznaky mohou zklidnit oční kapky s antihistaminiky a látkami, zmírňující zarudnutí a otok. Nicméně, pokud se příznaky nezmírní, je důležité vyhledat odbornou pomoc.

„Aktivní alergie může být důvodem, proč během předoperačního vyšetření musíme některé pacienty, kteří chtějí podstoupit laserové odstranění dioptrií, odmítnout a zákrok odložit. Není to přitom výjimečná situace. Jedním z důvodů, proč není vhodné zákrok provádět během období aktivní alergie, je to, že pacientovi dokonce mohou být naměřeny jiné dioptrie, než jaké ve skutečnosti má. Proto těmto pacientům doporučujeme zákrok odložit na období, kdy alergeny nejsou aktivní,“ zdůrazňuje Karel Liška, ředitel zdravotnického provozu oční kliniky Gemini. 

Člověk se může stát alergikem kdykoli v průběhu života, spousta lidí si tak ze začátku ani neuvědomuje, že se jedná o alergii. Otálet s léčbou se ale nemusí vyplatit. “Dlouhodobě neléčená oční alergie může vést ke komplikacím, kdy alergický zánět postihne i rohovku. To dokonce může trvale snížit kvalitu zraku,“ varoval Pavel Stodůlka.

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky