Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

23.4.2021

Maminky patří k častým pacientkám očních klinik. Zbavit se dioptrií chtějí z praktických i ekonomických důvodů. Na kdy nejlépe naplánovat laserovou korekci zraku a je vhodnější ji podstoupit před nebo až po porodu?

Mateřství a péče o dítě je s dioptriemi v mnohém náročnější. Maminky si stěžují především na hledání brýlí při nočním vstávání k miminku, děti navíc na brýle rády sahají a tahají za ně. Hrozí tedy nejen jejich ušpinění, ale dokonce rozbití. V dlouhodobém horizontu je laserová operace očí i  ekonomičtější: „Častým impulsem k podstoupení laserové korekce jsou ekonomické důvody. Zejména s malým dítětem jsou nehody s brýlemi poměrně časté a opravy či pořízení nových brýlí je finančně nákladné. Laserové operace jsou navíc cenově stále dostupnější,“ doporučil primář zlínské oční kliniky Gemini Pavel Stodůlka. 

OPERACE OČÍ PŘED NEBO PO PORODU

Laserovou operací očí lze odstranit krátkozrakost, dalekozrakost i astigmatismus. Je vhodná pro pacienty od 16 do 45 let. Zda-li se žena rozhodne podstoupit operaci před nebo po porodu je zcela na ní. Péče o dítě bez brýlí či čoček je však komfortnější. Pokud maminka dobře vidí, dokáže také rychleji reagovat na hrozící nehody či úrazy dítěte.

Ve společnosti se traduje mýtus, který navádí k odkladu laserového zákroku až „po dětech“. Je pravdou, že v období těhotenství a šestinedělí se zrak ženy může vlivem hormonů změnit. Většinou se vidění samo vrátí do stavu před těhotenstvím. Na oční klinice Gemini však pamatují i na výjimečné případy, kdy zrak zůstane nadále zhoršený: Většinou je možná dokorekce dioptrické vady. Lze na ni využít doživotní záruku, kterou nabízíme k vybraným laserovým zákrokům,“ řekl Pavel Stodůlka. 

LZE PODSTOUPIT ZÁKROK I V TĚHOTENSTVÍ?

Korekci dioptrií nelze podstoupit v době těhotenství ani kojení, kdy je dítě ještě příliš malé, aby přijímalo i jinou potravu než mateřské mléko. Zákrok samotný je zcela bezpečný. Jsou však během něj použity léky, které nejsou pro těhotné či kojící vhodné: Látky z přípravků by mohly proniknout k plodu nebo během kojení k miminku. Zákrok je proto vhodné naplánovat před otěhotněním nebo v době po ukončení kojení,” doplnil Stodůlka.

 

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky