Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

12.10.2020

Doktorka Martina Šajdíková z oční kliniky Gemini odpovídala na otázky moderátora Českého rozhlasu Jana Macouna. Posluchačům pověděla mimo jiné o ochraně očí coby bezpečnostní bariéry před koronavirem.

Dle Světové zdravotnické organizace je právě kontakt rukou s očima jedním ze způsobů, jak se viry mohou dostat do organismu. Nesahat si do očí je nejdůležitější prevence. Pokud je nutná korekce dioptrií, doporučují proto lékaři brýle před kontaktními čočkami. Lidé, kteří se rozhodnout přesto nosit kontaktní čočky, by měli dbát zvýšené hygieny – uchovávání ve speciálních roztocích a dodržování správného režimu nošení čoček. Oči by se neměly mnout. V případě pocitu suchosti lze použít hydratační oční kapky.

„Stejně jako rouška fungují i brýle jako ochranná bariéra. Kapénky, kterými se vir šíří, mohou totiž ulpívat na obličeji a dále se šířit nosem, ústy a očima,“ řekla posluchačům doktorka Martina Šajdíková z oční kliniky Gemini v Praze-Krči. Lidé, kteří nosí brýle se však potýkají s nepříjemným mlžením skel. Tomu se lze vyhnout použitím speciálních přípravků zabraňujících mlžení. Rovněž důležité je důkladné čistění brýlí. „Nemělo by se zapomínat, že každé brýle jsou vyrobeny z jiného materiálu. Je nutné tomu přizpůsobit i samotné čištění. Na lehké znečistění brýlových skel lze použít utěrku z mikrovlákna. Nikdy by se neměly používat papírové kapesníky, ručník nebo rukáv. Na sklíčkách totiž mohou zanechat oděrky a tím snížit jejich funkčnost,“ řekla lékařka. Na silnější nečistoty jsou výborné spreje, vlhčené ubrousky a dokonce voda s jarem. Není vhodné používat agresivní syntetické čističe a spreje s obsahem alkoholu. Ty mohou způsobit odlupování barvy nebo probarvené fólie na obrubách. Jak správně čistit konkrétní brýle nejlépe poradí vyškolený personál oční optiky.

Celý záznam rozhovoru pro Český rozhlas najdete od času 11:15 v rubrice Zprávy.

 

 

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky