Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

6.1.2023

Až doposud nebylo možné laserovou operací ReLEx Smile odstranit ve vyšším věku jak brýle do dálky, tak brýle na čtení. Před necelým měsícem se týmu zlínské oční kliniky povedla unikátní operace. Jednalo se o první odstranění presbyopie metodou ReLEx Smile na světě. Česká oftalmologie tak opět přispěla k pokroku oční medicíny.

Vetchozrakost neboli presbyopie je jednou z nejčastějších vad zraku. Projevuje se nejčastěji mezi 40. a 45. rokem zhoršeným zaostřováním na blízko. Čočka se totiž stává věkem méně pružnou a ztrácí schopnost akomodace. Dosud jediným řešením byla výměna nitroočních čoček nebo implantace mikročočky. Minulý týden lékaři zlínské oční kliniky Gemini včele s primářem Pavlem Stodůlkou operovali prvního pacienta s presbyopií novou laserovou metodou. České oftalmologii lze tak připsat další světové prvenství. 

Operaci ReLEx Smile vyvinula firma Zeiss. V roce 2014 byl na zlínské oční klinice operován první krátkozraký pacient touto metodou. Od roku 2017 zde lékaři jako jediní v Česku laserem německého výrobce operují i dalekozrakost. V prosinci 2022 se v rámci lékařské studie uskutečnila první operace presbyopie metodou ReLEx Smile. Právě tento typ laserových operací očí patří k těm nejšetrnějším. „Dosud laserovou operací ReLEx Smile nebylo ve vyšším věku možné odstranit jak brýle do dálky, tak brýle na čtení. Řešením tak byly jen implantace nitroočních čoček nebo mikročočky, což se ale nyní změnilo. V prosinci jsme s týmem oční kliniky Gemini provedli první operaci presbyopie ReLEx Smile na světě, který vyvinula firma Zeiss. Laser vytvoří pouze malý řez v rohovce, který je výrazně menší než u jiných metod. To přináší řadu výhod, jako například minimální mechanické narušení rohovky a snížení rizika syndromu suchého oka. Velmi nízké je také riziko infekce,“ vysvětlil Pavel Stodůlka.

Prvním pacientem je 46letý lékař z Brna. Již první den po operaci viděl pacient bez brýlí na mobil, hodinky, přečetl dokonce ta nejmenší písmenka. Brýle na čtení a střední vzdálenost už nebude potřebovat.

Rozhovor s pacientem první den po operaci:

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky