Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

2.9.2021

Tento týden dětem opět začíná škola. Nástup do školních lavic může odhalit, že se zrakem dítěte není něco v pořádku. Čeho by si rodiče měli všímat a kdy je čas navštívit dětského oftalmologa?

Dioptrická neboli refrakční vada se u školáků často projeví s nástupem do první třídy. Pokud se objeví první příznaky, odborníci radí neodkládat vyšetření v dětské oční ambulanci. Kromě rizika zhoršení zraku je navíc dítě, které špatně vidí, vystaveno zbytečnému stresu.

Jaké signály poukazují na možnou vadu zraku?

  •       dítě na tabuli špatně vidí, přivírá oči nebo naklání hlavu
  •       stěžuje si na bolest hlavy / očí
  •       knížku či čtecí zařízení si dává blízko k obličeji
  •       čtení nebo výuka na počítači činí dítěti potíže

V ordinacích se často ocitnou děti, které jsou považovány za dysgrafiky či dyslektiky. Mnohdy až oční vyšetření ukáže, že na vině byla vada zraku. Dioptrické poruchy zraku se velmi často zhoršují při námaze očí na blízko – čtení, psaní, počítání, práce s počítačem či jiným elektronickým zařízením. Rovněž zkrácením pobytu dětí venku na denním světle se dioptrické vady zhoršují. Častěji se tato vada projevuje u dívek. Obecně ale roli hraje jak genetika, tak i vlivy prostředí. Celosvětově narůstá krátkozrakost u dětí mezi 7 až 10 lety.  Celkový počet krátkozrakých pacientů v populaci za posledních 40 let vzrostl až pětinásobně.

Stejně jako u jiných onemocnění by se neměla podceňovat prevence. Pokud alespoň jeden z rodičů trpí refrakční vadou je vhodné nejpozději v předškolním věku dítě vyšetřit očním specialistou. Některé oční vady, typicky tupozrakost, lze léčit pouze cca do 6-7 let věku. Podpořit správný vývoj zraku u dítěte lze například dostatkem pobytu venku alespoň při mimoškolních aktivitách, dostatkem odpočinku a správným nastavením osvětlení.

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky