Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

19.8.2022

Nejčastějšími očními vadami jsou krátkozrakost, dalekozrakost, vetchozrakost a astigmatismus. Vlivem životního stylu v populaci roste počet krátkozrakých lidí. Až pětina Čechů špatně vidí na dálku. Podle nejnovějších vědeckých studií by se toto číslo mohlo do 30 let zvýšit až na polovinu.

Oční lékaři evidují nárůst krátkozrakosti. Za nejčastější příčiny považují dlouhodobé a časté dívání se do monitorů či displejů. Setrvalé ostření zraku do blízka a na jednu vzdálenost totiž pro oči není přirozené ani zdravé. „Krátkozrakost je oční vada, která se projevuje neostrým viděním do dálky. Koriguje se brýlemi, kontaktními čočkami nebo chirurgickým zákrokem. Ten se provádí buď laserem, nebo implantací nitrooční čočky. Především v důsledku nadměrné práce do blízka na počítačích, tabletech a mobilních telefonech se předpokládá, že v budoucnu vzroste počet krátkozrakých lidí. Celosvětově roste i počet dětí s krátkozrakostí. Aktuálně se krátkozrakost vyskytuje u přibližně 15 až 20 procent školáků,“ uvedl Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Další často se vyskytující se vadou zraku je dalekozrakost. Ta se projevuje, na rozdíl od krátkozrakosti, dobrým viděním do dálky a špatným na blízko. Zajímavostí je, že všechna miminka přichází na svět s dalekozrakostí. Při zdravém vývoji zraku se však vada růstem sama srovná. V dospělosti ji lze řešit pomocí brýlové korekce či pomocí kontaktních čoček. Pro pacienty s dalekozrakostí je rovněž vhodná laserová korekce dioptrií nebo implantace nitroočních čoček.

Astigmatismus postihuje kolem deseti procent populace. Tato oční vada se často vyskytuje jako tzv. kombinovaná společně s krátkozrakostí nebo dalekozrakostí. Lidé vidí na blízko i na dálku rozmazaně a neostře, což je dáno nesprávným zakřivením rohovky. Kontaktními čočkami lze korigovat jen výjimečně, proto většina pacientů s astigmatismem volí cylindrická skla v brýlích, nebo laserovou operaci očí.

Po 40. roce věku se začíná objevovat vetchozrakost. Přezdívá se jí “nemoc krátkých rukou”. „Presbyopie neboli vetchozrakost je oční vada, která souvisí se stárnutím organismu, a tedy i oka. Projevuje se jako snížení schopnosti čočky zaostřovat na blízko po 40. roce věku, takže dotyčný má potřebu si při čtení oddalovat text od očí,“ dodal Pavel Stodůlka.

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky