Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

25.5.2022

Po 40. roce věku přirozená lidská čočka pomalu ztrácí schopnost zaostřovat na blízkou vzdálenost. V pozdějším věku se navíc přidává šedý zákal a kvalita zraku se zhoršuje. Výměnou nitroočních čoček je dokonce možné zbavit se obou potíží jediným, bezbolestným zákrokem. Zlepšení zraku je navíc trvalé. S výměnou nitroočních čoček proto není třeba otálet až do stáří.

Šedý zákal neboli katarakta se vyskytuje především ve vyšším věku. Projevuje se neostrým až mléčným viděním. Také barvy ztrácí kontrast. Nelze jej léčit jinak než operativně. Operace katarakty je světově nejčastějším chirurgickým zákrokem na lidském těle. Zákrok se provádí ambulantně jen s lokálním znecitlivěním pomocí očních kapek. Výměna nitroočních čoček přináší trvalé zlepšení zraku.

Kromě šedého zákalu může lékař doporučit výměnu čoček také jako řešení dioptrické vady (krátkozrakosti, dalekozrakosti, astigmatismu) u pacientů, kteří šedý zákal prozatím nemají, nebo se u nich projevuje jen jeho rané stádium. Nad 45 let věku již totiž laserové odstranění dioptrií není efektivní. Operací, při které je lidská čočka vyměněna za umělou tzv. lensektomie, je možné se zbavit brýlí a současně i počínajícího či pokročilého šedého zákalu v jednom zákroku.

Pacienti si mohou po poradě s lékařem vybrat z několika typů nitroočních čoček. Dělí se na monofokální a multifokální. Základní monofokální čočku s ostrým viděním na jednu vzdálenost (zpravidla do dálky) hradí zdravotní pojišťovny. Pacientovi poté zůstávají brýle na čtení. Na očních klinikách Gemini nabízíme také vylepšené monofokální čočky za příplatek, které navíc poskytují lepší vidění i ochranu sítnice. Multifokální čočky nabízí nezávislost na brýlích na více vzdáleností. Například s trifokálními čočkami pacient získá ostré vidění na všechny vzdálenosti (blízká, střední i do dálky).

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky