Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

28.2.2020

Na trhu existuje celá řada nitroočních čoček, které se používají při operaci šedého zákalu. Novinkou je čočka umožňující vidění i na střední vzdálenost, která je vhodná pro pacienty aktivně pracující na počítači nebo profesionální řidiče.

V České republice trpí šedým zákalem až půl milionu lidí. U pacientů starších 60 let toto onemocnění ohrožuje dokonce každého druhého. Operace šedého zákalu je zákrok, který na očních klinikách Gemini lékaři provádějí nejčastěji. Jediný způsob, kterým se pacient může šedého zákalu zbavit, je bezbolestný ambulantní zákrok, kdy je zkalená lidská čočka nahrazena umělou čočkou. V dnešní době si pacient může vybírat ze široké nabídky nitroočních čoček s různými vlastnostmi.

Jednou z posledních novinek mezi nitroočními čočkami jsou prémiové čočky typu EDOF. Tyto čočky jsou typické tím, že kromě nejmodernější technologie výroby, filtrů světlemodrého světla a UV záření, nabízí větší hloubku ostrosti než obvyklé monofokální čočky, a k ostrému vidění do dálky přidávají i schopnost zaostřit na střední vzdálenost. Pacientům se tak nově při operaci šedého zákalu nabízí možnost ostrého vidění nejen do dálky, ale i na střední vzdálenost zhruba 60 cm, což v reálném životě typicky představuje obrazovku počítače nebo palubní desku automobilu, navigaci nebo třeba mobilní telefon.

Tato nová čočka je právě proto vhodná pro pacienty aktivně pracující na počítači nebo profesionální řidiče. Na rozdíl od multifokální čočky ale tato čočka nepoužívá difrakční optiku, a proto je zde menší riziko haló efektu okolo světelných zdrojů. Pacientům s touto čočkou po operaci i nadále zůstávají většinou brýle na čtení.

Novou čočku typu EDOF zařazujeme do naší nabídky mezi ostatní nadstandardní čočky jako balíček FOCUS za cenu 15.000 Kč / oko. Jako první jsou tyto čočky dostupné na klinikách ve Zlíně, Brně, v Praze a v Průhonicích. Postupně budou dostupné na všech klinikách, kde operace šedého zákalu provádíme.

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky