Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

6.10.2023

Oční lékaři dokážou díky vyšetření odhalit řadu závažných nemocí, a to nejen těch očních. Mohou identifikovat cukrovku, syfilis, roztroušenou sklerózu nebo třeba onemocnění srdce a ledvin. 

„Sítnice je jediné místo v těle, kde lze neinvazivně a pouhým zrakem vidět z cela odkryté cévy. A právě na cévách se zobrazuje celá řada onemocnění. Nález na duhovce nebo sítnici může ukazovat na závažnou infekci jako AIDS, tuberkulózu nebo syfilis. Na očích se také velmi často projevují onemocnění spojené s poruchami štítné žlázy nebo cévní onemocnění,“ uvedl Pavel Stodůlka, uznávaný oční chirurg a přednosta sítě očních klinik Gemini.

Díky podrobnému vyšetření může oční lékař odhalit i onemocnění, které se vyvíjí bez příznaků a povšimnutí pacienta. Oftalmolog tak může včas zachytit symptomy a pacienta nasměrovat ke specializovanému odborníkovi, který zahájí léčbu a péči. 

Zpozornět by měli lidé kdykoliv zaznamenají otok víčka. „Otok je způsoben zvýšenou propustností nemocných cév v lidském těle, kdy se tekutina dostává z cév do tkání a způsobí otok. Častými příčinami oteklých víček jsou alergie, onemocnění štítné žlázy, různé oční záněty, ječné zrno, herpetické infekce, ale i choroby srdce či ledvin,“ řekl Pavel Stodůlka.

U všech onemocnění hraje zásadní roli včasná diagnostika. Proto by lidé neměli podceňovat preventivní prohlídky u očního lékaře. Často totiž dochází k tomu, že lidé vyhledají oftalmologa až ve chvíli, kdy špatně vidí a to už může být pozdě. „Preventivní vyšetření po 40. roce by se mělo zaměřit zejména na nitrooční tlak a vitalitu zrakového nervu k vyloučení zeleného zákalu. Jeho nástup je nepozorovatelný, nebolestivý a tím velice zrádný. Pacient si potíží zpravidla všimne, až když je pozdě. Jedná se prakticky o odumírání zrakového nervu, jehož výsledek je v současné době bohužel neléčitelný, ale jeho nástup lze při včasné diagnostice zastavit nebo alespoň zpomalit,” uvedla Simona Šťastná, primářka oční kliniky České Budějovice.

Pravidelné kontroly by se neměly týkat jen dospělých, ale i dětí. Už tříleté děti by měly být vyšetřovány v rámci preventivních prohlídek každé dva roky. Dospělí pacienti ve věku 45 až 61 let by měli oftalmologa navštívit jednou za čtyři roky. V 65 letech by všichni řidiči měli podstoupit podrobné vyšetření, které se opakuje v 68 letech a poté každé dva roky. Samozřejmě v případě, že má člověk vyšší riziko vzniku očního onemocnění nebo pozitivní rodinnou anamnézu, doporučuje se provádět vyšetření častěji v závislosti na dohodě s očním lékařem.

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky