Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

29.3.2017

Nejčastějším projevem oční alergie je zánět spojivek, který se projevuje zčervenání očí, svěděním a slzením. K těmto problémům dochází především na jaře, protože jsou způsobeny rostlinnými pyly.

Jak se alergii bránit? „ Nejdůležitější u alergie je pokud možno zamezit styku organismu s alergenem, to znamená vyhýbat se místům, o kterých víme, že nám způsobují potíže, především místům, kde je zvýšená prašnost, ale kde je také zvýšený výskyt těch rostlin, které nám vadí.“ Pokud se takovým místům vyhnout nemůžeme, pomáhají i sluneční brýle, které udrží alespoň část alergenu mimo oči. „Pokud už se projeví počáteční příznaky alergií, tak je výborné si oči vypláchnout obyčejnou studenou vodou a tím oči vyčistit,“ radil posluchačům Českého rozhlasu primář oční kliniky Gemini. Čeho se naopak vyvarovat a co se stane, pokud alergii zanedbáme, si můžete poslechnout v záznamu rozhovoru s prim. Stodůlkou.

Jak předcházet trvalému poškození zraku poradili paní doktorka Martina Veselá z pražské oční kliniky Gemini a přednosta klinik Gemini Pavel Stodůlka divákům zpravodajství TV Prima.

Alergie se může objevit v jakémkoli věku, spousta lidí si tak na začátku vůbec neuvědomí, že alergií trpí. Kdy navštívit lékaře? „Příznaky oční alergie jsou různé a mnohdy velmi nenápadné. U lidí, kteří očního lékaře navštěvují pravidelně, je onemocnění často odhaleno ještě dříve, než se subjektivní příznaky vůbec podstatně projeví. Při přetrvávající výrazné oční alergii by lidé měli bez zbytečného odkladu navštívit lékaře. Pokud jsou obtíže mírné, ale přetrvávají, návštěva lékaře by měla proběhnout do tří dnů. Při akutní fázi by lidé neměli nosit kontaktní čočky. Návštěva lékaře je nutná kvůli nebezpečí vzniku následných komplikací. Nejlepší je najít příčinu a ve spolupráci s lékařem léčit alergii komplexně. Stejně tak, jako nebývá možné se jednoduše zbavit jednou provždy celkových alergických onemocnění, není úplně jednoduché vyléčit ani oční alergii. Předepsané oční kapky nebo léky ale v naprosté většině případů nepříjemné příznaky alespoň výrazně utlumí, pokud je zcela neodstraní,“ upřesnil Pavel Stodůlka.

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky