Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

18.2.2022

Oční chirurg Pavel Stodůlka byl ve čtvrtek 17. února hostem pořadu Alex a host Českého rozhlasu. V rozhovoru se věnoval operacím šedého zákalu, počátkům laserových operací v České republice i prevenci.

“Když jsem ještě před revolucí v Československu začínal, slovo laser znělo v očním lékařství exoticky. Dnes si to bez toho nedovedeme ani představit,”  sdělil Pavel Stodůlka. V současnosti se oftalmologie a samotné lasery vyvíjí mílovými skoky. Klinika Gemini má tu čest být zároveň významným pracovištěm, které pomáhá s vývojem nových laserů. “To je to, co je na tomto oboru krásné, že je rychlý a pořád se dále rozvíjí a díky tomu umožňuje rychle a bezpečně vracet a zlepšovat lidem zrak,” dodal.

“S přibývajícím věkem je šedý zákal častější. Trpí jím téměř všichni lidé, kteří se dožijí přes devadesát let. Operace šedého zákalu je natolik šetrná, že ji můžeme provést i u starších lidí,” vysvětlil Stodůlka. Během několika málo minut dokáží lékaři pacienta problému zbavit, čímž zlepší i kvalitu jeho života.

V rozhovoru je možné dozvědět se více o prvenstvích Pavla Stodůlky, jakým bylo například implantace presbyopické fakické čočky, která lidem umožňuje zbavit se brýlí na všechny vzdálenosti, nebo osobní doporučení primáře Stodůlky pro podporu zdravého zraku. 

Odkaz na rozhovor

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky