Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

22.1.2024

Česká republika se v roce 2023 podle indexu zdravotní péče respektované instituce Euro Health Consumer Powerhouse umístila na 14. příčce. Ze sousedních zemí má lepší zdravotní péči jen Německo.

K udržení vysoké úrovně péče ve zdravotnictví přispívají také inovativní postupy, které často poskytují zdejší lékaři jako jedni z mála v Evropě. 

Obor oční chirurgie je jednou z nejrychleji se rozvíjejících oblastí lékařství a v Česku se řadí mezi světovou špičku. Mnoho operací bylo provedeno poprvé právě v České republice. Oční lékaři očekávají, že i v roce 2024 přijdou s řadou inovací.

„Nejnovější inovací oční chirurgie je úprava dioptrií umělé nitrooční čočky uvnitř lidského oka. Laserem je možné umělé čočce v oku změnit dioptrie nebo dokonce jednoohniskovou umělou čočku v oku změnit na takzvané multifokální, aby člověk nepotřeboval žádné brýle ani do dálky, ani na čtení. První takovéto operace na světě proběhly v České republice na naší klinice. Česká oftalmologická pracoviště pracují s nejmodernějšími lasery, které byly teprve nedávno vyvinuty a schváleny do klinické praxe. Česko tak patří mezi první země světa, kde těmito lasery začali být léčeni pacienti. Mezi ně patří například VisuMax 800 od firmy Zeiss a Atos od společnosti Schwind. Laser VisuMax 800 by měl být v roce 2024 navíc schválen pro použití pro operace hyperopie neboli dalekozrakosti metodou Relex Smile. Těchto zákroků bylo na naší klinice provedeno v rámci klinické studie nejvíce na světě,“ řekl Pavel Stodůlka, oční chirurg a přednosta sítě očních klinik Gemini.

Rozvoj zdravotnictví ale zpomaluje složitá legislativa. „Aktuálním tématem oční medicíny je rovněž léčba presbyopie neboli vetchozrakosti, která je lidově nazývána také „nemoc dlouhých rukou”, protože pacienti musí čtený text dávat co nejdále od očí. První operace vetchozrakosti na světě metodou Relex Smile byla v letošním roce provedena na naší klinice. Na její uvedení do praxe si však budeme muset počkat asi pět let. Schvalování nových lékařských zákroků je totiž díky nové evropské legislativě tak dlouhé, komplikované a drahé, že výrazně zpožďuje zavádění nových operací do praxe,“ vysvětlil Pavel Stodůlka.

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky