Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

31.10.2023

Stárnutí přináší mnoho změn, které ovlivňují naše zdraví a pohodu. Starší lidé jsou obzvlášť náchylní k různým onemocněním spojených s věkem, oční onemocnění nebývají výjimkou. Nemocí, které zrak oslabují, je hned několik. 

Katarakta

K nejrozšířenějším onemocněním patří šedý zákal. Tato choroba je charakteristická zkalením čočky oka. „Šedý zákal postihuje většinou pacienty kolem 60. roku věku a starší, ale objevuje se i v mladším věku. Může být i vrozený nebo se objevit po úrazu oka. Projevuje se zhoršením vidění do dálky i při čtení a změnou dioptrií. Léčit se dá jen operativně, tedy vyjmutím zakalené čočky ven z oka a nahrazením umělou nitrooční čočkou. Operace šedého zákalu patří k běžným ambulantním zákrokům a hradí ji pojišťovna,“ popsal Pavel Stodůlka. 

Makulární degenerace

Odborníci na toto onemocnění upozorňují čím dál častěji. „Věkem podmíněná makulární degenerace je onemocnění centra sítnice potřebného pro dobré vidění. Příčin vzniku věkem podmíněné makulární degenerace je několik. Souvisí s věkem, genetickou zátěží i životním stylem. Rozlišují se dvě formy suchá a vlhká. Častější a méně nebezpečná je suchá forma, kdy není přítomen otok nebo krvácení na sítnici a slábnutí zraku postupuje typicky pozvolna. Ta se ale může změnit v nebezpečnou vlhkou formu. Pak zrak slábne velice rychle. Obtíže způsobené pokročilou vlhkou formou makulární degenerace se už nedají vyléčit, a je tedy velmi důležité vyhledat očního lékaře co nejdříve,“ upozornil Robert Kaňovský, primář brněnské oční kliniky Gemini.

Glaukom

Zelený zákal se projevuje zhoršením periferního vidění, což pacient nemusí ze začátku vůbec poznat. „I když poškození očí zeleným zákalem je nevratné, lze ve většině případů zelený zákal zastavit nebo zpomalit očními kapkami na snížení nitroočního tlaku. Pokud oční kapky nezabírají, může oční lékař navrhnout laserový či chirurgický zákrok, který nitrooční tlak sníží. Pokročilý glaukom způsobuje výpadky zorného pole, může vést až k úplnému oslepnutí,“ varoval Pavel Stodůlka.

Diabetická retinopatie

Diabetická retinopatie je častá oční komplikace spojená s diabetem. „Diabetická retinopatie neboli změny na sítnici způsobené cukrovkou výrazně zhoršuje vidění. Důležitá je v první řadě kompenzace diabetu a doba, po kterou pacient diabetem trpí. Když změny na sítnici významněji pokročí, je nutné ošetření sítnice například laserem, eventuálně injekční aplikace léků do oka či operace sítnice. Pokud má pacient cukrovku, jsou pravidelné kontroly nutností,“ připomněl Pavel Stodůlka

Ztráta zraku může mít značný dopad na kvalitu života. Nejen senioři by měli být obezřetní a pravidelně navštěvovat očního lékaře. Prevence a časná diagnostika jsou klíčem k zachování dobrého vidění a snížení rizika výskytu vážných očních onemocnění.

 

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky