Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

10.3.2021

Také děti mohou trápit různé zrakové obtíže. Vedle nejčastějších očních vad jako šilhání či tupozrakost se mohou objevit i závažnější onemocnění. Zásadní je včasné odhalení a nasazení vhodné léčby. Na pracovištích oční kliniky Gemini v Novém Jičíně a Liberci se v dětské oční ambulanci specialisté věnují nejmenším pacientům – novorozencům a kojencům.

Stejně jako u dospělých se i u dětí objevují oční vady – dalekozrakost, tupozrakost, krátkozrakost či astigmatismus. U novorozenců je přiměřený stupeň dalekozrakosti normální. U dítěte se správným vývojem zraku se hodnoty časem srovnají samy. Pokud lékař zrakovou vadu odhalí včas, lze ji pomocí správné korekce zraku výrazně zlepšit. 

Včasnost je důležitá také při léčbě šilhání nebo tupozrakosti. Nejlepších výsledků je možné dosáhnout u malých dětí do sedmi let věku. Léčbou tupozrakosti se zabývají specializovaná ortoptická pracoviště. Pomocí cvičení a pomůcek se trénuje oko, které se do vidění zapojuje méně. Tím dojde k jeho posílení. Jedná se o dlouhodobou léčbu, která trvá několik let.

Vedle očních vad se však může u dětí objevit i řada jiných obtíží: „U dětí se mohou objevit oční potíže jako například zúžení či neprůchodnost kanálků slzných cest, vrozený šedý zákal a jiné vrozené oční vady či onemocnění. Bohužel ani nejmenším dětem se nevyhýbají závažné obtíže, například nádorová onemocnění oka. Již v raném věku se může také projevit potřeba korekce dioptrií. Dioptrické vady mají mnohdy dědičný charakter. Pokud se tedy v rodině vyskytují vyšší dioptrie či tupozrakost, je vhodné navštívit očního lékaře již krátce po narození,” popsala Tereza Jestřábová, zástupkyně primářky oční kliniky Gemini v Novém Jičíně

Vyšetření zraku u dětí má řadu specifik. Je časově náročnější a vyžaduje celou řadu postupů a pomůcek, které lékařům pomáhají vyšetřit i nejmenší děti. „Dětská oční ambulance je určena pro novorozence a nejmenší děti až po mladistvé do věku 18 let. Vedle běžných dětských očních onemocnění, jako je šilhání, tupozrakost nebo zúžené slzné cesty u miminek, se také věnujeme například léčbě očních zánětů. Vyšetření dětí je časově náročnější a vyžaduje pomůcky přizpůsobené potřebám malých pacientů,” doplnila Denisa Darsová, specialistka na dětskou oftalmologii a vedoucí lékařka dětské ambulance Gemini oční kliniky Liberec

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky