Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

18.11.2020

S nošením roušek se změnily také trendy v líčení. Zatímco jiné roky na podzim dominovaly výrazné rtěnky, dnes se pozornost soustředí na zvýraznění očí a obočí. Oční okolí je velmi citlivé. Je třeba vybírat obezřetně. 

Pod rouškou se make-up a rtěnka rozmazávají. Proto si nyní mnoho žen líčí pouze horní třetinu obličeje. I to však skýtá jistá úskalí. Některé roušky jsou vykrojené a do očního okolí nezasahují. Jiné však mohou dosahovat až po okraj spodního víčka a líčení očí roztírat. Některé ženy proto volí umělé řasy. Nekvalitní či nevhodně zvolené produkty však mohou pro oči představovat riziko. „Umělé řasy a zvláště lepidlo mohou alergizovat oční víčka a způsobit jejich zarudnutí, šupinatění a otoky. Zároveň způsobují oslabování vlastních řas i jejich vypadávání. Některé umělé řasy jsou vyrobeny z jemné srsti zvířat, která je sama o sobě alergizující. Navíc pokud se lepidlo dostane přímo do oka, může zrak ohrozit. Na trhu existují také speciální séra na řasy, která podporují jejich růst i houstnutí. Je třeba si vybírat kvalitní, osvědčené přípravky,“ uvedl primář oční kliniky Gemini Pavel Stodůlka.

Pozor je třeba si dát také na oční kosmetiku. Podle odhadů až polovina žen zkouší nové produkty. To ale s sebou nese rizika. Obsahují totiž mnoho různých látek. Některé jsou pro jemné oční okolí dráždivé. V jiných případech mohou obsahovat dokonce i alergeny. „Zejména v okolí očí je pleť velmi citlivá a častým střídáním kosmetiky kůže trpí. Velmi citlivé je i samotné oko – v případě nákupu řasenek nebo očních stínů je dobré držet se prověřených značek. Nevyzkoušené kosmetické přípravky totiž mohou nejen zatěžovat pleť, ale i obsahovat různé alergeny, které mohou vyvolat nepříjemné zdravotní komplikace v podobě zarudnutí očí, nadměrného slzení nebo otoků,“ vyjmenoval Pavel Stodůlka.

Pokud se objeví nepříjemné pocity jako citlivost, zarudnutí nebo otok, je třeba produkt okamžitě přestat používat. V případě akutnějších projevů jako pálení či slzení nutno oko dobře vypláchnout vodou a vykapat umělými slzami. Pokud by potíže přetrvávaly, doporučuje se co nejdříve navštívit očního lékaře.

Není radno podceňovat dobu expirace kosmetiky. V prošlých či starých řasenkách nebo jiných kosmetických produktech se totiž mohou vyskytovat nebezpečné bakterie. Ty představují riziko zánětu. Ohrožující je rovněž půjčování si oční kosmetiky. Zejména pokud má žena v oku zánět, měla by se mu přísně vyvarovat a nejlépe i vlastní již používané produkty vyměnit za nové.

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky