Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

7.7.2022

Odstranění šedého zákalu je dnes běžný, ambulantní zákrok. Tato nitrooční operace dokonce drží prvenství i jako nejčastější chirurgický zákrok prováděný na lidském těle. Jen v Česku se jich uskuteční okolo sto tisíc. Mnozí pacienti jej však odkládají z důvodů obav až po létě. Dlouhé odklady přitom mohou znamenat výrazné zhoršení zraku i kvality života.

Šedý zákal neboli kataraktu lze léčit jediným možným způsobem a tím je výměna nitroočních čoček. Operace je bezbolestná a pacient odchází s doprovodem ihned po zákroku domů. Návrat do běžného života je v porovnání s jinými chirurgickými zákroky výrazně rychlejší. Přestože se operace šedého zákalu provádí bez omezení celoročně, mezi mnohými pacienty stále panuje mýtus, že není vhodné ji podstoupit v letních měsících. „Operaci katarakty je možné bez obav podstoupit i v létě. Je ale třeba počítat s pooperačními omezeními, která je nutno zohlednit například při plánování dovolené. Lidé by po operaci určitě měli vyčkat s řízením motorového vozidla až do první kontroly, tedy třetí až pátý den po zákroku. Během prvních dvou týdnů po operaci by se lidé měli vyhnout zvedání těžkých břemen nebo namáhavým aktivitám, jako je jízda na kole nebo cvičení, neplavat, nenavštěvovat saunu či páru, nemnout si oko, vyhýbat se prašnému a znečištěnému prostředí, nelíčit si oči a dávat pozor, aby se do očí nedostal šampón nebo mýdlo. V pooperačním období je velmi vhodné nosit při pobytu venku na slunci sluneční brýle. Dodržovat by také měli lékařem doporučenou péči spolu s aplikací očních kapek,“ vysvětlila Eva Tihelková, primářka oční kliniky Gemini v Průhonicích..

Jak rozpoznat šedý zákal?

  • snížení zrakové ostrosti
  • rozmazané vidění, jako by se člověk díval přes špinavé sklo
  • rozostřené nebo dvojité vidění na jednom oku
  • nižší kontrast barev

V případě výše uvedených symptomů by měl pacient vyhledat pomoc ambulantního očního lékaře. Čím dříve je šedý zákal odstraněn, tím je průběh zákroku zpravidla šetrnější a hojení rychlejší. 

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky