Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

5.8.2022

Oční klinika Gemini otevřela v červenci 2022 vlastní tkáňovou banku. Ta má urychlit transplantace rohovek od dárců. Za rok je jich v Česku provedeno okolo 500, z toho asi 60 na oční klinice Gemini. Jednou z pacientů, kteří tuto složitou operaci prodělali, je paní Zdenka (72) ze Slavičína na Zlínsku. “Znovu vidím barvy,” jásala během pooperačního vyšetření.

Paní Zdenka měla na jednom oku vrozené oční onemocnění. Jak vidí pacient se špatnou rohovkou je pro zdravého člověka těžko představitelné. “Špatně jsem odhadovala vzdálenosti. Nic nebylo ostré. Na obrázku jsem nerozeznala člověka od zvířete a někdy jsem měla pocit, že mám pod nohama šedou vatu nebo kouř,” nastínila paní Zdenka, jaký je život s vážnými zrakovými obtížemi. Sama si prý neuvědomovala, jak špatně vidí, než na oční klinice Gemini podstoupila transplantaci rohovky. Pacienti se totiž dokáží do jisté míry adaptovat. To, že se jim zrak zhoršuje, si proto mnohdy uvědomí, až v pozdější fázi onemocnění nebo po operaci očí.

Transplantace rohovky probíhá v lokálním znecitlivění za pomocí kapek. Po zákroku pacient dodržuje pooperační režim. Aby se oko správně hojilo, musí mít hlavu ve stabilizované poloze a několik dní se dívat směrem vzhůru. Pro usnadnění této fáze léčby na oční klinice Gemini vyvinuli speciální “čelovku”. Přístroj monitoruje správnou polohu hlavy. V případě, že se vychýlí, vydá vibrace, které pacienta upozorní.

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky