Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

15.4.2020

Koncem března byl primář očních klinik Gemini hostem moderátora Petra Vavroušky v Českém Rozhlasu. Hlavním tématem byl nedávný případ pacienta, který díky transplantaci rohovky po 16 letech slepoty opět vidí. Stodůlka také v rozhovoru zavzpomínal na začátky své kariéry a vysvětlil, proč současné technologie můžou zhoršovat zrak.

V lednu 2020 primář Stodůlka navrátil na zlínské oční klinice Gemini po dlouhých 16 letech zrak polskému pacientovi, který oslepnul po těžkém úraze. Příjemné a velmi emotivní překvapení přišlo v den kontroly, kdy pacient začal rozeznávat obličeje a dychtivě se rozhlížel po vyšetřovně. I když měl z počátku problémy rozpoznat některé barvy a písmenka, s panem primářem si po chvíli vše připomenul a nakonec přečetl i drobný text. Takový výsledek nikdo nečekal a pro všechny to byl velmi emotivní zážitek. „Pro mě i pro celý tým jsou to nezapomenutelné a nejkrásnější zážitky, když pomůžeme pacientovi zlepšit vidění, v tomto případě dokonce i zrak navrátit,“ říká v rozhovoru Českého rozhlasu.

Transplantace rohovky jsou obecně náročné operace. Je potřeba erudovaný tým, který umí operativně řešit to, co se najde uvnitř postiženého oka. Bohužel jsou případy slepoty, které nejdou operativně řešit. „Nejde to u lidí, kteří oslepli a mají špatnou sítnici nebo zrakový nerv. Typicky jde o lidi s cukrovkou nebo zeleným zákalem. Často i u těch, u kterých si myslíme, že je reálná šance na vrácení zraku, tak se to bohužel kvůli např. komplikacím nepovede. Pacientům se snažíme nic neslibovat. Řídíme se heslem: slibovat míň a pak spíš překvapit lepším výsledkem,“ doplnil se primář Stodůlka.

V rozhovoru se rozpovídal i o tom, jaké byly začátky jeho kariéry, u koho sbíral vědomosti a zkušenosti. V roce 1989 vycestoval do západní Evropy, poté do Ameriky, Kanady, kde se učil od světových očních chirurgů. „Spával jsem v těch nejlevnějších hostelech, někdy i mimo ně, abych nasbíral cenné zkušenosti, ale hlavně jsem se naučil, jak si vytvořit manažerské podmínky, aby mě ta práce mohla živit,“ zavzpomínal na své cesty. Po návratu do Česka chtěl být jen vynikajícím očním chirurgem, nakonec se mu podařilo vybudovat největší síť deseti soukromých očních klinik v České republice a jednu v rakouské Vídni.

V dalším vstupu se zaobírali otázkou, proč se v současné době lidem, i v útlém věku, zrak zhoršuje a proč je časté používání počítačů, mobilů pro zrak nezdravé. „To, jestli mobily, počítače a tablety zhoršují zrak, vědecky potvrzeno zatím není. Vývojově jsou ale naše oči postaveny tak, aby se mohly dívat různými směry na různé vzdálenosti. Když se člověk dívá stále stejným směrem a ve vzdálenosti do půl metru, oční svaly se nepohybují a oko se nepromasírovává, takže tím trpí i jeho výživa,“ vysvětlil primář Pavel Stodůlka

To ale není zdaleka vše. Tato i další témata, o kterých hovořil prim. Stodůlka na vlnách Českého Rozhlasu, si můžete poslechnout v záznamu celého rozhovoru zde.

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky