Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

25.6.2020

Pavel Stodůlka se stal hostem včerejšího Dopoledního regionu pro ČRo. V rozhovoru se věnovali očním zánětům. Riziko jejich vzniku je v letních měsících totiž nejvyšší. Jak se zánětům vyvarovat a jak postupovat v případě potíží, radil přednosta sítě očních Gemini v živém vstupu. 

Oči jsou během letní sezóny vystaveny mnohým rizikovým faktorům. Ty nahrávají vzniku nepříjemných očních onemocnění. Příčin je několik – ostré slunce, klimatizace, koupání ve znečištěné či silně chlorované vodě, ale také častější pobyt venku. 

Jaké druhy zánětů očí jsou nejčastější a jak se projevují

K nejčastějším patří zánět spojivek. Ten může způsobit alergie nebo mechanické podráždění. Dalším je zánět uvnitř oka. Projevují se zarudnutím, slzením či pocitem podráždění. Pokud se objeví hnisavý výtok, nejedná se patrně o projev zánětu, nýbrž infekce. Obzvláště je třeba dát si pozor na skryté projevy zánětů. Jsou proto nebezpečnější, že se léčba nezahájí včas. “Rozsáhlejší zánět může způsobit až trvalé poškození zraku,” varoval v rozhovoru primář Pavel Stodůlka.

Nejúčinnější ochranou očí je prevence 

Prevencí je chránit oči kvalitními slunečními brýlemi. Nosit bychom je měli při všech venkovních aktivitách. “Zvláště důležité je chránit zrak při sportech jako cyklistika, kdy jsou oči intenzivně vystaveny nejen slunci, ale i prachu a pylům. Jejich působení ke vzniku očních zánětům značně přispívá,” sdělil posluchačům primář Stodůlka. Na ochranu očí se často zapomíná během oblíbené sezónní aktivity – grilování a opékání. Kouř je zdrojem malých částeček, jejich působení může v oku spustit zánětlivé procesy. Nejspolehlivější ochranou očí při koupání jsou vhodné plavecké brýle. Obzvláště v létě je vhodné opatřit si oční kapky pro případ potřeby. Při prvních pocitech podráždění jimi lze oko propláchnout. 

Co když se oční zánět projeví

Objeví-li se projevy očního zánětu, s léčbou neotálejte. První pomocí je propláchnout oko kapkami nebo čistou vodou. Primář Stodůlka dále doporučuje: “Pokud příznaky zánětu přetrvávají i druhý den, měli bychom navštívit očního lékaře.” Léčba očního zánětu trvá obvykle několik dnů. U infekcí se nasazují antibiotické kapky, které se používají minimálně jeden týden. 

Celý rozhovor o očních zánětech s primářem Pavlem Stodůlkou si můžete poslechnout v čase 11:15 v záznamu Host Dopoledního regionu.

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky