Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

2.6.2021

Slečna Lucie se od útlého věku potýkala s vážnými zrakovými potížemi. Dlouho hledala pomoc marně. Zákrok, který jí mohl zrak vrátit, se zdál příliš komplikovaná a riskantní. Pomoc nalezla ve Zlíně na oční klinice Gemini, kde se primáři Stodůlkovi složitou operací podařilo zrak mladé ženě zachránit.

Od narození měla zelený zákal a kvůli komplikacím viděla jen na jedno oko. Zhruba dva roky nazpět se jí zrak začal prudce zhoršovat, až o něj úplně přišla. “Po čase už jsem viděla jen barvy, obrysy a rozlišovala mezi světlem a tmou. Letos jsem přestala vidět úplně. Jediným řešením byla operace. Protože se ale jedná o komplikovaný zákrok, mnoho lékařů se ji obávalo provést,“ popsala Lucie.

Přestože se jednalo o složitý zákrok, Lucie překvapila zdravotníky jednak svou odvahou, ale i pozitivním přístupem „Říkala jsem si, že vlastně horší už to být nemůže, takže jsem se spíš těšila. Když jsem si pomalu odstranila obvaz, byl to šok. Málem jsem údivem omdlela, protože jsem najednou zase viděla. Už týden po zákroku jsem mohla zase jezdit na kole. Z toho jsem měla velkou radost,“ radovala se pacientka.

Komplikovaná operace je první kapsulotomií CAPSULaserem provedenou skrze umělou rohovku na světě. Spočívala v několika krocích. “Začínala odstraněním neprůhledné rohovky a transplantací dočasné silikonové umělé rohovky. Tím se podařilo zviditelnit nitro oka, ve kterém byla nalezena zcela bílá intumescentní katarakta – což je pokročilé stádium šedého zákalu. Speciálním laserem, kterému se říká CAPSULaser, se skrz umělou rohovku podařilo šedý zákal odstranit a poté implantovat umělou nitrooční čočku. Po dokončení operace šedého zákalu byla dočasná silikonová rohovka odstraněna a pacientce transplantována rohovka z tkáňové banky. Celý zákrok proběhl pouze v lokálním znecitlivění oka kapkami,“ popsal primář zlínské oční kliniky Gemini Pavel Stodůlka.

Od operace uběhly dva měsíce. Po poslední kontrole se zdá být výsledek operace velmi příznivý. Lucie dokáže přečíst už i zvětšená písmena v mobilním telefonu. Pacientka primáři Stodůlkovi poděkovala za to, že může zase vidět své blízké a kamarády, stejně jako za jeho lidský přístup.

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky