Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

9.2.2021

Primář Pavel Stodůlka mnoho let veřejně hovoří o problematice léku Avastin. Přestože je tento dostupný a účinný lék pro léčbu sítnice k dispozici, nesmí se kvůli lobby farmaceutických firem v České republice používat. Stovky milionů korun se tak ročně zbytečně utrácí za dražší léky. Situace je závažná především pro pacienty, kteří se tak k léčbě mnohdy nedostanou včas a hrozí jim trvalá ztráta zraku. 

V rozhovoru pro Český rozhlas Zlín hovořil Pavel Stodůlka o věkem podmíněné makulární degeneraci. “Roli sehrává věk, dědičnost, ale i životní styl, především přemíra živočišných tuků a kvalita potravin,” vysvětlil oční chirurg Stodůlka.

Vážné onemocnění sítnice má dvě formy. Suchou, která je sice častější, ale méně nebezpečná. Suchou formu lze léčit nebo zastavit pomocí léků na bázi luteinu. Lutein je přírodní látka, žlutooranžové barvivo, nacházející se v některých rostlinách. Vlhká forma VPMD je mnohem progresivnější. Je nejčastější příčinou praktické slepoty dospělých ve vyspělých zemích. Doprovází ji otok či krvácení do sítnice. Dlouho nebyla léčitelná. Dnes je možné postup nemoci zastavit pomocí nitroočních injekcí. 

Léku k léčbě vlhké formy existuje na trhu několik. Lék Avastin je bezpečný, účinný a navíc mnohonásobně levnější, než srovnatelné léky. “Avastin však výrobce nezaregistroval pro léčbu VPMD. Namísto něj registroval jiný, mnohonásobně dražší lék. Proto Avastin oční lékaři v Česku nesmí používat,” popsal Pavel Stodůlka. “Ve světě i v jiných zemích Evropy je zákonem schválená takzvaná off-label léčba. To znamená, že lékař může použít lék, který je pro léčbu vhodný, i když jej výrobce pro daný účel nezaregistroval. V České republice však zákony tuto možnost neumožňují.”

Oční lékaři jsou proto odkázáni pouze na dražší, registrované léky, což stojí stovky milionů korun ročně. Tyto peníze by přitom mohly sloužit jinde ve zdravotnictví, nebo pomoci více pacientům. Ti se totiž z důvodu vysoké ceny mnohdy nedočkají léčby včas. Mnozí tak bohužel oslepnou dříve, než se jim dostane lékařské pomoci. “Situace by se měla radikálně změnit a řešit,” uzavřel primář Stodůlka.

Celý záznam rozhovoru o věkem podmíněné makulární degeneraci a léku Avastin si můžete poslechnout v archivu pořadu Den Zlínského kraje (od 17:32)

 

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky