Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

21.12.2020

Svátky jsou obdobím klidu a míru, ale také četných úrazů. Každoročně se jedná o stovky zraněných, kteří musí vyhledat pomoc lékaře. Na co si dát pozor, aby zůstal zrak v bezpečí?

Mezi nejčastější úrazy patří popáleniny. Ty se nevyhýbají ani očím či jejich okolí. Zdrojem nebezpečí mohou být i oblíbené prskavky: „Oko popálené od prskavky se většinou zahojí bez trvalých následků. Pokud je však popálenina hlubší a zasáhne střed rohovky, může mít za následek trvalé zhoršení zraku. Naopak ostré světlo, které střed prskavky vydává, by pro zrak nijak škodlivé být nemělo. Prskavka je totiž primárně vyráběna právě k tomu, aby se na ni lidé dívali. Vždy je ale důležité dodržovat takovou vzdálenost, aby oko nebylo zasaženo odlétávajícími jiskrami,“ upozornil primář zlínské oční kliniky Gemini Pavel Stodůlka.

Štědrovečerní zvyky mohou při neopatrnosti pokazit vánoční veselí. Obezřetnost je na místě při smažení kapra i lití olova. Žhavé hmoty totiž mohou prsknout do oka a ohrozit zrak: „Je dobré dbát na ochranné pomůcky. Už třeba pouhé přimhouření očí může snížit riziko toho, aby se do nich rozpálený olej případně dostal. Nejlepším řešením je ochrana očí brýlemi. V případě smažení vánočního kapra nebo lití olova dobře poslouží jakékoli brýle, jejichž sklo zabrání zasažení očí, vhodné jsou tak dioptrické i třeba sluneční,“ poradil Pavel Stodůlka.

Pavel Stodůlka varoval před neodbornou manipulací s pyrotechnikou: „I nepatrné odlétávající jiskry mohou oko závažně poranit. Nemalé nebezpečí také souvisí s vysokou rychlostí rachejtle. Když do oka narazí přímo, bývá záchrana oka velmi komplikovaná, často i nemožná. Riziko minimalizuje přesné dodržení návodu použití a bezpečné vzdálenosti.“

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky