Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

15.9.2020

Přednosta sítě očních klinik Gemini Pavel Stodůlka v pátečním ranním vysílání CNN Prima News hovořil o nejčastějších očních vadách u dětí. Čím dál více školáků, ale i dětí v předškolním věku trápí zhoršená kvalita vidění. Svou roli sehrávají jak genetické předpoklady, tak i hodiny dívání se do tabletů, telefonů a dalších elektronických zařízení. Pokud se nejedná o vážnější vadu zraku, mnohdy se projeví až s nástupem do školy. Se začátkem školního roku se oční vady dětí stávají v rodinách aktuálním tématem.

Děti se rodí s plusovými dioptriemi. Pokud je jejich hodnota v normě, tedy okolo 3 dioptrií, pak se při správném vývoji a zdravých návycích zrak dítěte upraví přirozeně. Očního lékaře je třeba vyhledat, pokud se obě oči nevyvíjí stejně. Zvláště důležité je to v případě, že dítě šilhá či trpí vážnější zrakovou vadou.

Důležitou úlohu hraje prevence. Jak primář Stodůlka v rozhovoru zmínil, Česko má jeden z nejlépe fungujících systémů preventivní péče. Zrak dětí je pravidelně kontrolován již brzy po porodu a pak v pravidelných intervalech, dokud zrak prochází vývojem. Včasné odhalení vady a zahájení léčby například pomocí brýlí.

Jaké signály by měli rodiče sledovat, pokud si nejsou jistí, zda je zrak jejich potomka v pořádku, a jaký je další postup, projeví-li se vada zraku, vysvětlil primář Pavel Stodůlka v pořadu Nový den.

Celý rozhovor s názornou ukázkou dětských brýlí s MUDr. Pavlem Stodůlkou, Ph.D. na CNN Prima News.

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky