Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

22.10.2020

Přednosta očních klinik Gemini Pavel Stodůlka je v Česku i v zahraničí respektovaným lékařem pro celoživotní přínos v oblasti oční chirurgie. Mnohá jeho prvenství přispěla k rozvoji oční medicíny a věhlasu české oftalmologie. Jak moderní technologie pomáhají pacientům lépe vidět, jaké oční vady lze léčit a korigovat, ale také co pálí české zdravotníky sdělil divákům jako host v pořadu XTV Na zdraví…

Oko je nejcitlivější orgán lidského těla. Prostřednictvím oka získáváme významné množství informací. Je třeba se o něj náležitě starat. Díky moderním laserovým technologiím mají oční chirurgové širokou škálu možností, jak pomoci pacientům s oční vadou či onemocněním. Převážná část zákroků tak probíhá ambulantně, bezbolestně a pouze v lokálním znecitlivění oka kapkami. Například šedý zákal je nejčastěji operovaným zákrokem na lidském těle. Jen v ČR je ročně operováno na 100 tisíc pacientů. Druhým nejpočetnějším zákrokem ve vyspělých zemích je pak korekce dioptrií. Jak zmínil primář Pavel Stodůlka, oční chirurgie tedy drží hned dvě přední příčky.

V péči o oči je důležitá prevence a dodržování hygienických návyků. V rozhovoru Pavel Stodůlka zavzpomínal na smutný případ mladé studentky. Tu kvůli nevhodné péči o oční čočky postihlo oslepnutí. Podle primáře zlínské oční kliniky Gemini jsou dnešní čočky kvalitní a bezpečné. Není však radno obcházet zásady jejich používání. Právě nesprávná manipulace s očními čočkami a tím způsobený zánět je častým důvodem návštěvy očního lékaře. Kontaktní čočky nejsou oftalmology příliš doporučovány ani v době šíření koronaviru. Z důvodu častějšího sahání si do oka hrozí zvýšené riziko nákazy. Oční vadu lze korigovat brýlemi nebo chirurgicky. Pavel Stodůlka mimo jiné v rozhovoru popsal nejčastější typy očních vad, jak je lze korigovat a proč laserovým zákrokem nejdéle odolávala potřeba brýlí na čtení.

Zbavit pacienty brýlí na čtení je dnes možné i díky implantaci speciální mikročočky, na jejímž vývoji se podílel právě primář Pavel Stodůlka. Stodůlka drží hned několik prvenství. Například v roce 2019 jako první na světě provedl operaci očí za asistence nejrychlejšího laseru na světě a to na zlínské oční klinice Gemini. Unikátní femtomatrixový laser vyvinutý firmou Keranova bude nejspíš převratný pro další rozvoj oční medicíny.

Celý rozhovor s primářem Pavlem Stodůlkou o budoucnosti oční chirurgie si můžete prohlédnout v záznamu.

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky